Translate

środa, 2 sierpnia 2017

Jogurtowe ciasto z rabarbarem

Dziś chciałam Wam zaprezentować jogurtowe ciasto z rabarbarem w zdrowszej wersji. Zamiast białego cukru znajdziecie w nim miód oraz cukier muscovado, który porównuje się do miodu, dzięki jego właściwościom. Zawiera on bowiem wapń, fosfor, żelazo, potas, magnez i sód, a także witaminy z grupy B oraz witaminę A i C. Cukier muscovado zawiera również antyoksydanty i błonnik pokarmowy. Uważa się, że chroni on przed nowotworami, wpływa na utrzymanie stabilnego poziomu we krwi, a nawet pozytywnie działa na pracę nerek. Samo ciasto jest lekko słodkie i wilgotne, dzięki marmoladzie z rabarbaru. Idealne do popołudniowej kawy. Inspirację znalazłam tu. Zapraszam :)


SKŁADNIKI: tortownica 24 cm

  • 2 jajka kl. L
  • 3/4 szklanki cukru muscovado (można zastąpić zwykłym lub ksylitolem)
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g roztopionego masła (ew.oleju)
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego

  • 3-4 łodygi rabarbaru
  • 5 łyżek miodu (można ew. użyć cukru)
  • 2 łyżeczki pasty waniliowej 

PRZYGOTOWANIE:

1. Rabarbar myjemy, suszymy i kroimy w 1,5 cm kawałki. W garnku umieścić miód i delikatnie podgrzać. Gdy będzie gorący, włożyć rabarbar i smażyć przez 2-3 minuty, ciągle mieszając. Teraz dodać pastę waniliową, wymieszać i odłożyć. Rabarbar powinien nieco zmięknąć.

2. Jajka wbić do dużej miski, dodać cukier i cukier wanilinowy, całość ubić na puszystą masę.

3. Do masy dodać jogurt, roztopione i ostudzone masło oraz mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia. Całość krótko zmiksować, by składniki się połączyły.

4. Na dno szczelnej tortownicy wykładamy rabarbar. Ciasto wyłożyć na rabarbar i delikatnie rozsmarować. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 st.C i piec przez ok. 30 min, aż ciasto urośnie, a wierzch się lekko zrumieni.

5. Wyjąć z piekarnika, zdjąć obręcz tortownicy i wyłożyć ciasto do góry dnem. Całość można posypać cukrem pudrem (z cukru trzcinowego i cynamonem).


13 komentarzy:

  1. Pyszności :) Lubię to ciasto i muszę zrobić z rabarbarem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak to smakowicie wygląda :) Chętnie bym spróbowała ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto bardzo apetyczne. Lubię jogurtowce. Są pyszne i proste do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny pomysł na smaczne wykorzystanie rabarbaru :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam ciasta z rabarbarem :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Woow, jogurtowe ciasto - naprawdę niesamowity pomysł! Super sprawa ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. super ciacho :) w sam raz do kawki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. a nawet mam rabarbar... świetnie się prezentuje to ciacho:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciasta jogurtowe to jedne ze smaczniejszych ucierańców. Z cukrem muscovado musiało smakować wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. ucierane ciasto jest jednym z najlepszych!

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo lubię takie mięciutki, jogurtowe ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Chętnie spróbowałam Twojego ciasta :)

    OdpowiedzUsuń