Dziś chciałam Wam zaprezentować jogurtowe ciasto z rabarbarem w zdrowszej wersji. Zamiast białego cukru znajdziecie w nim miód oraz cukier muscovado, który porównuje się do miodu, dzięki jego właściwościom. Zawiera on bowiem wapń, fosfor, żelazo, potas, magnez i sód, a także witaminy z grupy B oraz witaminę A i C. Cukier muscovado zawiera również antyoksydanty i błonnik pokarmowy. Uważa się, że chroni on przed nowotworami, wpływa na utrzymanie stabilnego poziomu we krwi, a nawet pozytywnie działa na pracę nerek. Samo ciasto jest lekko słodkie i wilgotne, dzięki marmoladzie z rabarbaru. Idealne do popołudniowej kawy. Inspirację znalazłam tu. Zapraszam :)
SKŁADNIKI: tortownica 24 cm
- 2 jajka kl. L
- 3/4 szklanki cukru muscovado (można zastąpić zwykłym lub ksylitolem)
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g roztopionego masła (ew.oleju)
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 3-4 łodygi rabarbaru
- 5 łyżek miodu (można ew. użyć cukru)
- 2 łyżeczki pasty waniliowej
PRZYGOTOWANIE:
1. Rabarbar myjemy, suszymy i kroimy w 1,5 cm kawałki. W garnku umieścić miód i delikatnie podgrzać. Gdy będzie gorący, włożyć rabarbar i smażyć przez 2-3 minuty, ciągle mieszając. Teraz dodać pastę waniliową, wymieszać i odłożyć. Rabarbar powinien nieco zmięknąć.
2. Jajka wbić do dużej miski, dodać cukier i cukier wanilinowy, całość ubić na puszystą masę.
3. Do masy dodać jogurt, roztopione i ostudzone masło oraz mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia. Całość krótko zmiksować, by składniki się połączyły.
4. Na dno szczelnej tortownicy wykładamy rabarbar. Ciasto wyłożyć na rabarbar i delikatnie rozsmarować. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 st.C i piec przez ok. 30 min, aż ciasto urośnie, a wierzch się lekko zrumieni.
5. Wyjąć z piekarnika, zdjąć obręcz tortownicy i wyłożyć ciasto do góry dnem. Całość można posypać cukrem pudrem (z cukru trzcinowego i cynamonem).
Pyszności :) Lubię to ciasto i muszę zrobić z rabarbarem :)
OdpowiedzUsuńJak to smakowicie wygląda :) Chętnie bym spróbowała ;D
OdpowiedzUsuńCiasto bardzo apetyczne. Lubię jogurtowce. Są pyszne i proste do zrobienia :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na smaczne wykorzystanie rabarbaru :)
OdpowiedzUsuńPychotka ☺
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta z rabarbarem :)
OdpowiedzUsuńWoow, jogurtowe ciasto - naprawdę niesamowity pomysł! Super sprawa ;)
OdpowiedzUsuńsuper ciacho :) w sam raz do kawki :)
OdpowiedzUsuńa nawet mam rabarbar... świetnie się prezentuje to ciacho:)
OdpowiedzUsuńCiasta jogurtowe to jedne ze smaczniejszych ucierańców. Z cukrem muscovado musiało smakować wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuńucierane ciasto jest jednym z najlepszych!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie mięciutki, jogurtowe ciasta :)
OdpowiedzUsuńChętnie spróbowałam Twojego ciasta :)
OdpowiedzUsuń