Translate

czwartek, 21 września 2017

Sałatka z roszponki z kurczakiem

Po urlopie pełnym dobroci, czas na zdrowe i dietetyczne sałatki. Roszponka z kurczakiem, delikatną mozzarellą oraz kukurydzą to idealna propozycja na szybką i pełną smaku kolację lub lunch. Wspaniale sprawdzi się jako drugie śniadanie do pracy. Zapraszam :)


SKŁADNIKI: (dla 2 osób)

  • 1 filet z kurczaka
  • 2 duże garści roszponki
  • kulka mozzarelli light z zalewy
  • 1/3 puszki kukurydzy
  • 1/4 małej czerwonej cebuli
  • oliwa smakowa lub pesto 
  • 1 łyżka oleju (np. kokosowego)
  • sól, pieprz, czerwona papryka, zioła prowansalskie
PRZYGOTOWANIE:

1. Filet z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Całość posypujemy przyprawami i dobrze mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim kurczaka aż się zarumieni.

2. Roszponkę myjemy i osuszamy, kukurydzę odsączamy z zalewy, obraną cebulę kroimy w piórka, a mozzarellę kroimy w kostkę.

3. Na talerz wykładamy roszponkę, warzywa, mozzarellę oraz kurczaka. Całość spryskujemy oliwą lub podajemy z bazyliowym pesto. Smacznego!


5 komentarzy:

  1. nie wiem czemu, ale uwielbiam kurczaka z kukurydzą :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A jak wygląda:)) Genialnie! Samo zdrowie i radość dla oczu:)

    OdpowiedzUsuń
  3. No to fakt, wygląda genialnie! Też muszę takie coś zrobić:P

    OdpowiedzUsuń