Translate

środa, 6 września 2017

Śmietankowy tort z letnimi owocami

Jak powszechnie wiadomo, wyjątkowa okazja wymaga wyjątkowego tortu. I w taki oto sposób poproszono mnie o upieczenie urodzinowego tortu. Jako, że specjalistką od wypieków nie jestem, bardziej lubię je zjadać niż piec, pomyślałam o czymś prostym, lekkim i z sezonowymi owocami. Padło na tort śmietankowy z truskawkami, malinami i borówkami amerykańskimi. Biszkopt upiekłam wg mojego niezawodnego przepisu i się udało. Tort wyszedł przepyszny. Delikatny, słodki i lekko kwaskowaty, a do tego cieszył oko. Zapraszam po przepis :)

SKŁADNIKI : (tortownica 23 cm)
  • 5 jajek (w temp. pokojowej)
  • 3/4 szklanki cukru (najlepiej ten drobny)
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
  • 1 litr słodkiej śmietanki 30% (mocno schłodzonej)
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 100 g uprażonych na suchej patelni wiórków kokosowych
  • 1 op. Masy śmietanowej malinowej Dr. Oetkera
  • 2 op. śmietan fix
  • 250 g borówek amerykańskich
  • 250 g truskawek
  • 150 g malin
  • poncz: pół szklanki zagotowanej wody mieszamy z 2 łyżkami cukru i sokiem z połowy cytryny
PRZYGOTOWANIE:

1. Mąkę tortową i ziemniaczaną przesiać do jednej miski. 

2. Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy łyżka po łyżce cukier, a następnie wciąż ubijając po jednym żółtku.


3. Do masy jajecznej przesypać mąki i delikatnie wymieszać szpatułką do momentu połączenia się składników. Dzięki temu biszkopt będzie puszysty i nie opadnie.


4. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), boków blachy nie smarować tłuszczem. Ciasto delikatnie przełożyć do tortownicy i wyrównać. Piec w nagrzanym piekarniku do 160-170
ºC przez ok. 35-40 minut (lub do suchego patyczka). Piekarnika podczas pieczenia nie otwieramy.

5. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i upuścić je w blasze z wysokości ok. 30 cm na podłogę lub drewnianą deskę. Wystudzić je w temperaturze pokojowej nie wyciągając z blachy. Gdy wystygnie, boki biszkoptu oddzielić nożem od blachy i przekroić na 3 blaty.  

6. Owoce myjemy, osuszamy i dzielimy na dwie części. Jedną część owoców użyjemy do kremu, drugą na dekorację.


7. Przygotowujemy owoce do kremu - z truskawek usuwamy szypułki i kroimy na mniejsze cząstki. Pół litra śmietanki ubijamy, a pod koniec dodajemy opakowanie masy śmietanowej malinowej Dr. Oetkera i jeszcze chwilę miksujemy (tak jak pisze na opakowaniu). Do kremu dodajemy owoce i delikatnie mieszamy.


8. Pierwszy blat biszkoptu układamy na paterze, smarujemy ponczem i wykładamy połowę kremu malinowego. Całość wygładzamy. Teraz wykładamy drugi blat biszkoptu i ponownie smarujemy go ponczem i wykładamy drugą połowę kremu malinowego, wygładzamy. Na wierzch wykładamy górę biszkoptu i smarujemy ponczem.


9. Ostatnie pół litra śmietanki ubijamy na sztywno, a pod koniec ubijania dodajemy śmietan fixy i cukier puder. Masę śmietankową wykładamy partiami na tort i smarujemy wierzch i boki tortu. Boki tortu dekorujemy wiórkami kokosowymi, a wierzch owocami. Całość schładzamy przez kilka godzin w lodówce (najlepiej całą noc). Smacznego;-)





5 komentarzy:

  1. Dzięki Tobie jeszcze trochę lata kradniemy naturze :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Doprawdy przypyszny torcik, wczoraj próbowałam, polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. właśnie takie lekkie, mało słodkie torty lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszności totalne. Już przy samym czytaniu pociekła ślinka a co dopiero, gdybym takie wspaniałości zobaczyła na talerzu:))

    OdpowiedzUsuń