Każdy czasem ma ochotę na coś słodkiego, prawda? :) Deser inspirowany czekoladką Kinder Country to świetna propozycja dla dzieci jak i dorosłych - takich łasuchów jak ja. Na szczęście w kilka chwil wyczarujemy takie pyszności dla całej rodziny. Zapraszam!
SKŁADNIKI:
- duże opakowanie herbatników
- 2 garści prażonej pszenicy w miodzie (chrupki do mleka)
- 300 ml śmietanki 30%
- 100 g białej czekolady
- 100 g mlecznej czekolady
- mała forma do keksu + papier do pieczenia
PRZYGOTOWANIE:
Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i schładzamy. Schłodzoną w lodówce śmietankę ubijamy na sztywno i wlewamy ciurkiem białą czekoladę wciąż miksując. Do masy dajemy 3/4 naszych chrupek z pszenicy i całość mieszamy.
Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, także jej boki. Na spód układamy herbatniki a na nie wykładamy masę śmietankową. Całość przykrywamy resztą herbatników i wkładamy do lodówki.
Mleczną czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Wylewamy ją na herbatniki i posypujemy całość resztą chrupek z pszenicy. Deser schładzamy w lodówce co najmniej 2 godziny. Smacznego!
Pychotka! Muszę zrobić :)
OdpowiedzUsuńmam go na liście do zrobienia, ale czekam na jakąś okazję bo ja nie jadam za bardzo słodyczy :)
OdpowiedzUsuńWow, ale super przepis! I wydaje sie całkiem łatwy.
OdpowiedzUsuńObłędny! :D
OdpowiedzUsuńTo taka cukiernicza sztuczka. Z niewielu składników mała pychotka:))
OdpowiedzUsuńChętnie zjadłabym całość !:)
OdpowiedzUsuńWlasnie zabieram sie do roboty :) Mam nadzieje ze wyjdzie "kosmos"..
OdpowiedzUsuńWlasnie mi sie chlodzi :) mam nadzieje ze bedzie "kosmos"..
OdpowiedzUsuńW taki razie czekam na relację po skosztowaniu ;)
Usuń