Od dziecka pamiętam rolady ze schabu nadziewane mięsem mielonym, które robiła nam mama wiedząc, że jasne mięso schabu bardziej przypada nam do gustu niż te ciemne, wołowe. Niestety należałam do tej grupy dzieci niejadków, więc mama stawała na głowie by przygotować to co lubimy. Dziś sama je robię swojej rodzinie. Są przepyszne, a podane z sosem i kluskami śląskimi nie mają sobie równych! Zapraszam :)
SKŁADNIKI: (5 szt.)
- 5 plastrów schabu na kotlety
- 200 g mięsa mielonego mieszanego
- namoczona bułka
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- musztarda łagodna
- sól, pieprz, biały pieprz
- ziele angielskie i liść laurowy
- mąka (opcjonalnie do zagęszczenia sosu)
- olej do smażenia
- nić
PRZYGOTOWANIE:
Schab myjemy, osuszamy i cienko rozklupać. W misce mieszamy mięso mielone, odciśniętą bułkę, połowę cebuli pokrojonej w kosteczkę. Doprawiamy do smaku. Każdy płat schabu smarujemy cienko musztardą, solimi i pieprzymy białym pieprzem. Z mięsa mielonego robimy kulkę, układamy na kotlecie i szczelnie zawijamy pomagając sobie nicią. Na rozgrzanej patelni z olejem podsmażamy na brązowo rolady. Po tym czasie podlewamy je szklanką wody, dodajemy obrany czosnek, pokrojone pół cebuli, liść laurowy i ziele angielskie. Przykrywamy i dusimy na lekkim ogniu ok. godzinę. Po tym czasie doprawiamy sos, blendujemy i ewentualnie podbijamy mąką. Przed podaniem z rolad odwijamy nici. Smacznego!
cudowny obiadek!:)
OdpowiedzUsuńale bym zjadła taką roladke. pysznie wygladaja:)
OdpowiedzUsuńale bym zjadła taką roladke. pysznie wygladaja:)
OdpowiedzUsuńPrzepyszny widok!
OdpowiedzUsuńZjadłabym natychmiast...
pysznie wyglądają:) szkoda, że nie ma zdjęcia z przeciętej rolady żeby widzieć jak wygląd nadzienie:D:D
OdpowiedzUsuńapetycznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńapetycznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńhehe zawsze najbardziej lubiłam ten sos, który się tworzył. polane nim kluchy smakowały jak nigdy :)
OdpowiedzUsuńszczerze przyznam, że o tak podanym mięsie jeszcze nie słyszałam, ale swoim wyglądem i tymi kluseczkami z opisu badzooo przypadło mi do gustu;)
OdpowiedzUsuńTak fantastycznie wygladają, że zrobiłam się starasznie głodna :)!
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł - muszę wypróbować:)
OdpowiedzUsuńBardzo często robię zawijane z mięsem mielonym. Męsko jest mięciutkie, kruche i co najważniejsze nie jest suche.
OdpowiedzUsuńwow, jakie wspaniałe mięsko!
OdpowiedzUsuńa mi właśnie burczy w brzuchu :)
Smakowity pomysł!
OdpowiedzUsuńDodać jeszcze na talerz jakieś kluski, coś zdrowego, zielonego i było by idealnie jak na obiad :)
OdpowiedzUsuńRozmarzyłam się. To jak powrót do dzieciństwa. Zapachniało moim domem rodzinnym i czasami, kiedy człowiek był młody i gniewny. Dziękuję:))
OdpowiedzUsuńwyglądają apetycznie, lubię tego typu rzeczy na obiad:D
OdpowiedzUsuńZrobiłam roladki na świąteczny obiad. Wszystkim bardzo smakowało, łącznie ze mną co jest już sukcesem, bo nie należę do fanów mięsa:) Dziękuję za przepis. Roladki na stałe zagoszczą w jadłospisie naszej rodziny.
OdpowiedzUsuńrobie takie same tylko do farszu nie daje bułki tartej :)
OdpowiedzUsuńsorki nie daję bułki :)
OdpowiedzUsuń