Translate

niedziela, 3 marca 2013

Pietruszkowa zupa krem z serowymi ptysiami

Chciałabym się z Wami podzielić przepisem na pyszną zupkę pietruszkową, którą zostałam poczęstowana na piątkowym spotkaniu u Doroty. Przyznam szczerze, że nie spodziewałam się, że będzie tak smaczna! Z domowymi, serowymi ptysiami zupa tworzy duet idealny. Lekki ale bardzo pożywny. Idealny na wiosnę. Polecam!


SKŁADNIKI:

Zupa:
- 6 pietruszek
- 2 natki pietruszki
- 4 skrzydełka z kurczaka
- 100 ml jogurtu naturalnego
- 40 g masła
- sól, pieprz

Ptysie:
- 1 szklanka wody
- 100 g masła
- 1 szklanka mąki
- 2 jajka
- 1 szklanka startego żółtego sera
- sól, pieprz
- świeży tymianek

PRZYGOTOWANIE:

Ptysie: Masło rozpuszczamy w garnku z wodą i solą. Zagotowujemy po czym dodajemy mąkę i mieszamy. Do przestudzonego ciasta dodajemy jajka, ser, posiekany tymianek i doprawiamy pieprzem. Masę wykładamy łyżką na blachę wyłożoną pergaminem i wypiekamy w temperaturze 190*C przez ok. 30 min. 

Zupa: Pietruszkę obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, skrzydełka myjemy. Wszystko wkładamy do garnka, zalewamy wodą i zagotowujemy. Gotujemy 15 min. W tym czasie na patelni rozgrzewamy masło i podduszamy na nim posiekaną natkę. Dodajemy ją do zupy wraz z jogurtem. Wszystko dokładnie blendujemy, doprawiamy do smaku i podajemy gorące z przygotowanymi wcześniej ptysiami. Smacznego!


Bardzo dziękuję Dorotce za pyszne spotkanie, podzielenie się przepisem i umożliwienie zrobienia zdjęć :*

16 komentarzy:

  1. wygąda przepysznie,ale bym zjadła taka zupe...

    OdpowiedzUsuń
  2. Hmm nie jadłam takiej zupki:) Wygląda apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. pomysł na serowe ptysie kiedyś podkradnę na pewno!:))))
    pozdrowionka,
    www.tysiagotuje.blogspot.com

    ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. smakowita! i do tego podana w ślicznym talerzu

    OdpowiedzUsuń
  5. zaskoczyłaś mnie takim połączeniem smaków, ale wygląda tak apetycznie;D

    OdpowiedzUsuń
  6. ciekawie tu ! zapraszam do mnie!

    OdpowiedzUsuń
  7. takiej zupki jeszcze nie jadłam, może być dobra:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Z wyglądu przypomina trochę zupę szczawiową ;) Ciekawa jestem smaku...

    OdpowiedzUsuń
  9. Trzeba wypróbować ... :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Zupy pietruszkowej nie jadłam, muszę koniecznie spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  11. zupa fajna, ale ten przepis na serowe ptysie suuuper:) mój mąż lubi takie bajery w zupie:D

    OdpowiedzUsuń
  12. Dla mnie pietruszka jest super, pod każdym względem:)

    OdpowiedzUsuń
  13. blendujemy razem ze skrzydełkami?????

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że nie :) Można mięsko obrać i wrzucić do zupy, jeśli się takie lubi :)

      Usuń
  14. Dla mnie doskonała!
    Chętnie zjadłabym miseczkę...

    OdpowiedzUsuń