Chciałabym się z Wami podzielić przepisem na pyszną zupkę pietruszkową, którą zostałam poczęstowana na piątkowym spotkaniu u Doroty. Przyznam szczerze, że nie spodziewałam się, że będzie tak smaczna! Z domowymi, serowymi ptysiami zupa tworzy duet idealny. Lekki ale bardzo pożywny. Idealny na wiosnę. Polecam!
SKŁADNIKI:
Zupa:
- 6 pietruszek
- 2 natki pietruszki
- 4 skrzydełka z kurczaka
- 100 ml jogurtu naturalnego
- 40 g masła
- sól, pieprz
Ptysie:
- 1 szklanka wody
- 100 g masła
- 1 szklanka mąki
- 2 jajka
- 1 szklanka startego żółtego sera
- sól, pieprz
- świeży tymianek
PRZYGOTOWANIE:
Ptysie: Masło rozpuszczamy w garnku z wodą i solą. Zagotowujemy po czym dodajemy mąkę i mieszamy. Do przestudzonego ciasta dodajemy jajka, ser, posiekany tymianek i doprawiamy pieprzem. Masę wykładamy łyżką na blachę wyłożoną pergaminem i wypiekamy w temperaturze 190*C przez ok. 30 min.
Zupa: Pietruszkę obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, skrzydełka myjemy. Wszystko wkładamy do garnka, zalewamy wodą i zagotowujemy. Gotujemy 15 min. W tym czasie na patelni rozgrzewamy masło i podduszamy na nim posiekaną natkę. Dodajemy ją do zupy wraz z jogurtem. Wszystko dokładnie blendujemy, doprawiamy do smaku i podajemy gorące z przygotowanymi wcześniej ptysiami. Smacznego!
Bardzo dziękuję Dorotce za pyszne spotkanie, podzielenie się przepisem i umożliwienie zrobienia zdjęć :*
wygąda przepysznie,ale bym zjadła taka zupe...
OdpowiedzUsuńHmm nie jadłam takiej zupki:) Wygląda apetycznie.
OdpowiedzUsuńpomysł na serowe ptysie kiedyś podkradnę na pewno!:))))
OdpowiedzUsuńpozdrowionka,
www.tysiagotuje.blogspot.com
;)
smakowita! i do tego podana w ślicznym talerzu
OdpowiedzUsuńzaskoczyłaś mnie takim połączeniem smaków, ale wygląda tak apetycznie;D
OdpowiedzUsuńciekawie tu ! zapraszam do mnie!
OdpowiedzUsuńpyszności:)
OdpowiedzUsuńtakiej zupki jeszcze nie jadłam, może być dobra:)
OdpowiedzUsuńZ wyglądu przypomina trochę zupę szczawiową ;) Ciekawa jestem smaku...
OdpowiedzUsuńTrzeba wypróbować ... :)
OdpowiedzUsuńZupy pietruszkowej nie jadłam, muszę koniecznie spróbować!
OdpowiedzUsuńzupa fajna, ale ten przepis na serowe ptysie suuuper:) mój mąż lubi takie bajery w zupie:D
OdpowiedzUsuńDla mnie pietruszka jest super, pod każdym względem:)
OdpowiedzUsuńblendujemy razem ze skrzydełkami?????
OdpowiedzUsuńOczywiście, że nie :) Można mięsko obrać i wrzucić do zupy, jeśli się takie lubi :)
UsuńDla mnie doskonała!
OdpowiedzUsuńChętnie zjadłabym miseczkę...