To jedna z moich ulubionych zapiekanek. Przygotowuje się ją prosto i szybko. W zasadzie wszystkie składniki mam zawsze w domu stąd dość często gości na naszym stole. Smakiem troszkę przypomina danie z kociołka, które uwielbiamy robić latem. Zapraszam po przepis :)
SKŁADNIKI:
- 600 g obranych ziemniaków
- 350 g kiełbasy
- cebula
- puszka krojonych pomidorów
- 200ml kwaśnej śmietany 30%
- 50 g startego sera
- sól, pieprz, tymianek, papryka słodka Prymat
- olej
PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki kroimy na cienkie talarki. Kiełbasę i cebulę pokrojone w półksiężyce podsmażamy na patelni z łyżką oleju. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami zimniaki i kiełbasę. Zawartość puszki mieszamy ze śmietaną, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, tymiankiem oraz papryką. Zalewamy sosem zapiekankę, a wierzch posypujemy serem. Zapiekamy w nagrzanym piekarniku do 180*C przez 1 godzinę aż ziemniaki zmiękną. Smacznego!
Zapiekanki uwielbia mój J.
OdpowiedzUsuńAle i ja patrzę na Twoją łakomym okiem...
Ojej jak pysznie wyglada, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńale bym zjadła taką zapiekankę...
OdpowiedzUsuńmmm.. jaka pycha! Trochę jak duszonki ale w sosie;D
OdpowiedzUsuńUwielbiam zapiekanki, a ta to już w ogóle jest super prosta :)
OdpowiedzUsuńpycha robię podobną:) też przeważnie smażę kiełbasę i cebulkę, albo jakieś mięsiwo. A ten sos pomidorowo-śmietanowy ubóstwiam:) Nazywam ją chłopską:) a dawno nie jadłam zapiekanki ziemniaczanej, smaku mi narobiłaś:)
OdpowiedzUsuńprosta smaczna zapiekanka, mój łasuch lubi takie:)
OdpowiedzUsuńw mojej rodzinie ma bardzo wielu amatorów :) czekamy wiosny i odpalamy kociołek :)
OdpowiedzUsuńZapachniało latem, gdy przeczytałam kociołek. Najlepsza z niego jest kapusta :)
OdpowiedzUsuńCzy do takiej zapiekanki nadawałaby się właśnie kapucha?
No pewnie! Cienko poszatkować i wrzucić między ziemniaki :)
UsuńZapiekanka jak marzenie. A my tylko trawa i trawa. Zapisuję na przyszłość:))
OdpowiedzUsuńjakbym tak zamiast sera żółtego dodała twaróg i np zieloną pietruszkę, koperek... mogło by być trochę staropolskie? hmmm
OdpowiedzUsuńMyślę, że tak :) Kiełbasa i ziemniaki pasują idealnie :)
UsuńKWAŚNA śmietana 30% ?! Hmm.. o takowej nie słyszałam, chyba nie jest ogólnodostępna?! 30% to zwykle kremówka, 12/18/22% to kwaśne śmietany z tego co wiem?
OdpowiedzUsuńTak :) President Śmietana 30% jest to kwaśna śmietana, która dzięki kulturom bakterii nie jest słodka :)
UsuńKWAŚNA śmietana 30%? Nie spotkałam się z taką, chyba nie jest ogólnodostępna?! 30% to zwykle kremówka, a kwaśna to 12/18/22%... Przepis ciekawy - dodałam zwykłam 30% śmietanę i zapiekanka w piekarniku:)
OdpowiedzUsuńWlasnie zrobilam, swietna jest!
OdpowiedzUsuńCieszę się, smacznego! :)
UsuńWlasnie zrobilam. Swietna jest!
OdpowiedzUsuńczy zapiekamy pod przykryciem?
OdpowiedzUsuńMożna na początku przykryć, ale pod koniec by ser się przypiekł nalezy naczynie odkryć.
UsuńRewelacja! Narzeczony wniebowzięty a ja nigdy lepszej bym nie zrobiła! Dziękuję :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakuje :)
Usuńidealne danie na taką pogodę jak teraz! dziś robię :)
OdpowiedzUsuńA zamiast śmietany może być jogurt naturalny?
OdpowiedzUsuńCzy może być jogurt naturalny.
OdpowiedzUsuńTo chyba zależy od gustu. Ja bym jednak wolała śmietanę, która stworzy sos...
Usuńcudowna właśnie się do niej przekonałam i jutro bedzie obiadek :)
OdpowiedzUsuńJest zapisana na moim kompku i moja żona wraz z dzieciakami ją uwielbiają
OdpowiedzUsuńJest przepysxna!
OdpowiedzUsuń