Translate

niedziela, 10 marca 2013

Makaron muszle ze szpinakiem i fetą

Próbowaliście szpinakowych muszli? Danie jest rewelacyjne. Proste i w miarę szybkie do przygotowania. Idealne na obiad, kolację, czy spotkanie ze znajomymi. Przepis pochodzi z tyłu opakowania makaronu Conchiglioni Nr 55 (muszle). Zapraszam!


SKŁADNIKI:

- 1 opakowanie makaronu Conchiglioni (muszle)
- 4 ząbki czosnku 
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku
- 1 opakowanie sera feta
- 5 dużych pomidorów (dałam 2 puszki pomidorów)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki masła
- tarty ser
- sól, pieprz, zioła do smaku

PRZYGOTOWANIE:

Makron ugotować al dente (musi być twardy), następnie każdą sztukę wyłożyć na płaskiej powierzchni by się nie skleił.

3 ząbki czosnku posiekać. Na patelni rozgrzać masło i na wolnym ogniu podsmażyć czosnek. Dodać rozdrobniony szpinak i podgrzewać do uzyskania gładkiej masy. Serek rozdrobnić widelcem i połączyć ze szpinakiem. Doprawić do smaku.

Pomidory obrać i pokroić. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać posiekany ząbek czosnku i pomidory. Doprawić ziołami, solą i pieprzem, chwilkę podsmażyć. Następnie wszystko wyłożyć do dużego naczynia żaroodpornego.

Każdą muszlę napełnić łyżeczką farszem i układać na sosie. Całość posypać żółtym serem. Przykryć i zapiekać ok. 15-20 min w nagrzanym piekarniku do 180*C. Smacznego!


19 komentarzy:

  1. Uwielbiam kżdy składnik jaki zawiera to danie;)

    OdpowiedzUsuń
  2. No i jest pysznie! Uwielbiam to zestawienie smaków :))

    OdpowiedzUsuń
  3. wyglada obłednie, musze takie zrobic :)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam!:) ja robię zawsze coś a'la bolognese:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Danie prezentuje się wyśmienicie

    OdpowiedzUsuń
  6. mmm.. już bym to zjadła gdyby to nie było zdjęcie :( pyyycha!

    OdpowiedzUsuń
  7. coś dla mnie, lubię takie połączenia:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Co jak co, ale makaron i feta idealnie komponują się ze szpinakiem :) Uwielbiam!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A to racja, te zestawienie smaków zawsze będzie smakowało :)

      Usuń
  9. Super przepis, na pewno wypóbuję, zamiast fety dodam ser Bałkański(np.z lidla), troszkę delikatniejszy:)

    OdpowiedzUsuń
  10. uwielbiam takie makaronowe dania :) z przyjemnością bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  11. pięknie się prezentują te muszle:D

    OdpowiedzUsuń
  12. pychotka kolejny pomysł na obiadek:0

    OdpowiedzUsuń
  13. Czy mozna ten przepis zrobic ze swiezym szpinakiem? Czy lepiej jednak uzyc ten mrozony?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście! Świeży będzie jeszcze lepszy, tylko należy zakupić go więcej, ponieważ pod wpływem ciepła więdnie i mocno zmniejsza swoją objętość.

      Usuń