Próbowaliście szpinakowych muszli? Danie jest rewelacyjne. Proste i w miarę szybkie do przygotowania. Idealne na obiad, kolację, czy spotkanie ze znajomymi. Przepis pochodzi z tyłu opakowania makaronu Conchiglioni Nr 55 (muszle). Zapraszam!
SKŁADNIKI:
- 1 opakowanie makaronu Conchiglioni (muszle)
- 4 ząbki czosnku
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku
- 1 opakowanie sera feta
- 5 dużych pomidorów (dałam 2 puszki pomidorów)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki masła
- tarty ser
- sól, pieprz, zioła do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Makron ugotować al dente (musi być twardy), następnie każdą sztukę wyłożyć na płaskiej powierzchni by się nie skleił.
3 ząbki czosnku posiekać. Na patelni rozgrzać masło i na wolnym ogniu podsmażyć czosnek. Dodać rozdrobniony szpinak i podgrzewać do uzyskania gładkiej masy. Serek rozdrobnić widelcem i połączyć ze szpinakiem. Doprawić do smaku.
Pomidory obrać i pokroić. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać posiekany ząbek czosnku i pomidory. Doprawić ziołami, solą i pieprzem, chwilkę podsmażyć. Następnie wszystko wyłożyć do dużego naczynia żaroodpornego.
Każdą muszlę napełnić łyżeczką farszem i układać na sosie. Całość posypać żółtym serem. Przykryć i zapiekać ok. 15-20 min w nagrzanym piekarniku do 180*C. Smacznego!
Uwielbiam kżdy składnik jaki zawiera to danie;)
OdpowiedzUsuńNo i jest pysznie! Uwielbiam to zestawienie smaków :))
OdpowiedzUsuńwyglada obłednie, musze takie zrobic :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam!:) ja robię zawsze coś a'la bolognese:)
OdpowiedzUsuńDanie prezentuje się wyśmienicie
OdpowiedzUsuńmmm.. już bym to zjadła gdyby to nie było zdjęcie :( pyyycha!
OdpowiedzUsuńMuszą być pyszne:)
OdpowiedzUsuńcoś dla mnie, lubię takie połączenia:)
OdpowiedzUsuńCo jak co, ale makaron i feta idealnie komponują się ze szpinakiem :) Uwielbiam!!
OdpowiedzUsuńA to racja, te zestawienie smaków zawsze będzie smakowało :)
UsuńZjadłabym taki obiadek :)))
OdpowiedzUsuńSuper przepis, na pewno wypóbuję, zamiast fety dodam ser Bałkański(np.z lidla), troszkę delikatniejszy:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie makaronowe dania :) z przyjemnością bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńpięknie się prezentują te muszle:D
OdpowiedzUsuńuwielbiam te smaki:)
OdpowiedzUsuńPyszny obiad!
OdpowiedzUsuńpychotka kolejny pomysł na obiadek:0
OdpowiedzUsuńCzy mozna ten przepis zrobic ze swiezym szpinakiem? Czy lepiej jednak uzyc ten mrozony?
OdpowiedzUsuńOczywiście! Świeży będzie jeszcze lepszy, tylko należy zakupić go więcej, ponieważ pod wpływem ciepła więdnie i mocno zmniejsza swoją objętość.
Usuń