To mój ulubiony przepis na ciasto marchewkowe, które jest bardzo popularne w Stanach Zjednoczonych oraz Wielkiej Brytanii. Kupimy je tam w każdym sklepie. Możemy je posmarować kremem z białego serka lub mascarpone, a także nadziać bakaliami. Moje jest puszyste i wilgotne. Idealne do porannej kawy czy herbaty. Zapraszam!
SKŁADNIKI: (tortownica 21cm)
- 2/3 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego
- 2 jajka
- 1 łyżka przypraw korzennych (ew. do piernika)
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka startej marchewki (na małych oczkach)
- 200 g serka typu philadelphia
- cukier puder
PRZYGOTOWANIE:
W jednej misce łączymy suche składniki. W drugiej misce widelcem roztrzepujemy jajka i łączymy z olejem. Masę przelewamy do suchych składników, dodajemy marchew i dobrze mieszamy. Przelewamy ją na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180*C przez ok 35 min. Serek dosładzamy cukrem pudrem wg gustu i dobrze mieszamy. Przestudzone ciasto przecinamy w pół, smarujemy serkiem i przykrywamy drugim blatem. Podajemy posypane cukrem pudrem. Smacznego!
mniam:) bardzo lubię ciacho marchewkowe:)
OdpowiedzUsuńChodzi za mną to ciacho:)
OdpowiedzUsuńPrzymierzam się do ciasta marchewkowego :) Kiedyś miałam takie całkiem proste, a teraz chcę je troszke urozmaicić ;)
OdpowiedzUsuńwygląda bajkowo :]
OdpowiedzUsuńz kremem jeszcze nie próbowałam, ale uwielbiam marchewkowe;D
OdpowiedzUsuńpyszności dzisiaj u Ciebie:) mniam!
OdpowiedzUsuńWygląda bosko <3 Kiedyś na pewno spróbuję ciasta z marchwi, ono mnie prześladuje, w bardzo pozytywnym oczywiście sensie :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie ciasto marchewkowe, twoje wygląda bardzo zachęcająco :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Ale numer! A ja właśnie napisałam o marchewkowych muffinach. Telepatia jakaś czy co? Wygląda to twoje ciasto przeapetycznie! Pozdrawiam bardzo
OdpowiedzUsuńod kilku tygodni zamierzam zrobić ciastko marchewkowe, ale jakoś nie mogę się zebrać... Kiedy zobaczyłam Twoje dzieło naszła mnie jeszcze większa ochota:) jutro grzeję piekarnik:)
OdpowiedzUsuńraz robiłam marchewkowe i się jakoś zraziłam bo dałam za duszo gałki :)przełożone serkiem musi być pyszne. oj zjadłabym:)
OdpowiedzUsuńWygląda cudnie, bardzo lubię ciasta marchewkowe :)
OdpowiedzUsuńCiasto marchewkowe, tego mi trzeba:)
OdpowiedzUsuńto moje ciasto numer jeden!
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda :)
Uwielbiam, uwielbiam, uwielbiam!
OdpowiedzUsuńJestem fanką marchewkowego ciasta! Jest boskie:)!
OdpowiedzUsuńW końcu upiekłam, trochę stresu było ale wyszło całkiem, całkiem :)
OdpowiedzUsuń