Mam nadzieję, że Was nie zanudzę przetworami, ale koniecznie muszę zapisać ten przepis. Ogórki są pyszne! Gdyby nie brak miejsca na kolejne słoiki to z pewnością przygotowałabym ich więcej! Zapraszam!
SKŁADNIKI:
- 4 kg ogórków gruntowych
- główka czosnku
- 5 szklanek wody
- 1 szklanka octu 10%
- 1 szklanka cukru
- 4 łyżki miodu
- 4 łyżki musztardy kremskiej
- 3 łyżki soli
- gorczyca, ziele angielskie, liść laurowy
PRZYGOTOWANIE:
Ogórki kroimy na cztery części. W garnku przygotowujemy zalewę: wodę, ocet, cukier, sól, miód oraz musztardę zagotowujemy. Do wyparzonych słoików układamy ząbek czosnku, łyżeczkę gorczycy, ziele angielskie oraz liść laurowy. Układamy pokrojone ogórki po czym zalewamy gorącą zalewą. Pasteryzujemy w wodzie ok 15 min. od zagotowania. Układamy na ściereczce wieczkiem do dołu aż do wystygnięcia. Gotowe do spożycia po kilku dniach. Smacznego!
ciekawy pomysł na zalewę:)
OdpowiedzUsuńTakich ogórków jeszcze nie próbowałam. Chętnie to zmienię:)
OdpowiedzUsuńMoja mama takie robi, są przepyszne :-)
OdpowiedzUsuńKiedyś je robiłam , są pyszne:)
OdpowiedzUsuńTeż je robię, ale w małej ilości- nie mam już miejsca a te niestety sama jem:)
OdpowiedzUsuńKocham połączenie musztardy i miodu! To mój ulubiony dressing do sałatek, z ogórkami też musi być super :)
OdpowiedzUsuńIntrygujący smak i pysznie wyglądają.
OdpowiedzUsuńu mnie w domu nie ma na nie zbyt wielu zwolenników :(
OdpowiedzUsuńTak, to połączenie bardzo lubię:)
OdpowiedzUsuńTakich jeszcze nie robiłam, muszą być pyszne.
OdpowiedzUsuńTakich jeszcze nie robiłam, muszą być pyszne.
OdpowiedzUsuńNa ile słoików wystarczy tej zalewy ?
OdpowiedzUsuńDziś zrobiłam. Zobaczymy jakie wyjdą. 😉
OdpowiedzUsuńWitam, zrobiłam na próbę ogórki z tego przepisu,czyli z 2kg ogórków, zmniejszyłam też ilość zalewy (czyli na 2kg ogórków połowa porcji zalewy), ale niestety zalewy nie wystarczyło , także myślę że na 4kg ogórków też nie wystarczy zalewy , lepiej od razu zrobić więcej.
OdpowiedzUsuńCzy soli w przepisie nie jest za dużo do zalewy ?
OdpowiedzUsuńWłaśnie robię. Na razie mogę podpowiedzieć tyle, że jak robicie jak ja z połowy ilości ogórków podanej w przepisie to zalewy trzeba zrobić więcej niż z połowy składników :) na pewno będą pyszne :)
OdpowiedzUsuńDziś będę robić zobaczymy.
OdpowiedzUsuńRobiłem pierwszy raz w zeszłym roku i wyszły petarda.
OdpowiedzUsuńMoja żona mówi kto to będzie jadł a sama jak spróbowała to nie chce już innych
Czy wieczka po odwróceniu muszą być wklęsłe? Bo mi niestety nie złapało :(
OdpowiedzUsuń