Translate

środa, 3 września 2014

Ciasto ze śliwkami na maślance

Tego lata przepis na ciasto ze śliwkami na maślance zagościł u nas na dobre (w co drugi weekend i jeszcze się nie znudził). Jest prosty w wykonaniu, składniki są tanie, a na domiar tego dobrego - ciasto jest przepyszne. Wilgotne, niezbyt słodkie, a kruszonka na wierzchu dodaje chrupkości. Idealne do kawy czy herbaty. Zapraszam!



SKŁADNIKI: (na dużą lub średnią blachę)

- 1 szklanka cukru (można dodać 1,5 szklanki by było słodsze)
- 3 jajka
- 1 szklanka maślanki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki oleju
- 2,5 szklanki mąki
- śliwki (ok. 20-30 dag), ja dodałam jeszcze garść malin z ogródka

Posypka:
- 8 łyżek cukru
- 8 łyżek mąki
- 8 łyżek oleju

PRZYGOTOWANIE:

Jajka ubijamy z cukrem na gęstą i jasną masę. Następnie dodajemy maślankę i ciągle miksując dodajemy olej. Na końcu po troszku dodajemy wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy na blachę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą. Na wierzch wykładamy wypestkowane i pokrojone śliwki. Składniki na posypkę dobrze łączymy i kruszymy na owoce. Ciasto pieczemy ok. 50 minut w 200°C. Smacznego

Śliwka - robaczywka!Ciacho na widelcu

23 komentarze:

  1. Na maślance jeszcze nie piekłam, chyba czas to zmienić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale kuszące ciasto ,ze śliwkami wypieki są pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzoooo lubię takie ciacha:)

    OdpowiedzUsuń
  4. mmm.. śliwki, śliwki.. <3 cudowne umieszczone w pulchnym cieście.. mmm :)

    OdpowiedzUsuń
  5. O mniam, wygląda na cudownie mięciutkie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyszło mi pyszne! Mąż nie mógł się nadziwić smakiem

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyszło cudowne i smaczne Mąż mnie chwalił i chwalił 😀

    OdpowiedzUsuń
  8. Piekę już kolejny raz i za chwilę będzie ładnie pachnieć w domu :). Mam nadzieję, że moim gościom dziś zasmakuje jak nam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciasto takie sobie, kruszonka do kitu, nie wiem czym się tak zachwycacie

    OdpowiedzUsuń
  10. Skusiłam sie i wypróbowałam w weekend bo śliwki z ogrodu były - pychotka!

    OdpowiedzUsuń
  11. Wyszło pyszne, wszyscy się zachwycali☺

    OdpowiedzUsuń
  12. Jaka blacha, wymiary?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jak pisze, przepis na duża blachę ok. 35x40 cm, bądź tę średnią, wtedy ciasto będzie wyższe. Pozdrawiam

      Usuń