Tego lata przepis na ciasto ze śliwkami na maślance zagościł u nas na dobre (w co drugi weekend i jeszcze się nie znudził). Jest prosty w wykonaniu, składniki są tanie, a na domiar tego dobrego - ciasto jest przepyszne. Wilgotne, niezbyt słodkie, a kruszonka na wierzchu dodaje chrupkości. Idealne do kawy czy herbaty. Zapraszam!
SKŁADNIKI: (na dużą lub średnią blachę)
- 1 szklanka cukru (można dodać 1,5 szklanki by było słodsze)
- 3 jajka
- 1 szklanka maślanki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki oleju
- 2,5 szklanki mąki
- śliwki (ok. 20-30 dag), ja dodałam jeszcze garść malin z ogródka
Posypka:
- 8 łyżek cukru
- 8 łyżek mąki
- 8 łyżek oleju
PRZYGOTOWANIE:
Jajka ubijamy z cukrem na gęstą i jasną masę. Następnie dodajemy maślankę i ciągle miksując dodajemy olej. Na końcu po troszku dodajemy wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy na blachę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą. Na wierzch wykładamy wypestkowane i pokrojone śliwki. Składniki na posypkę dobrze łączymy i kruszymy na owoce. Ciasto pieczemy ok. 50 minut w 200°C. Smacznego
ach ciacho jak marzenie <3
OdpowiedzUsuńNa maślance jeszcze nie piekłam, chyba czas to zmienić :)
OdpowiedzUsuńAle kuszące ciasto ,ze śliwkami wypieki są pyszne.
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie ciasta :)
OdpowiedzUsuńBardzoooo lubię takie ciacha:)
OdpowiedzUsuńLubię maślankowe ciasta :)
OdpowiedzUsuńmmm.. śliwki, śliwki.. <3 cudowne umieszczone w pulchnym cieście.. mmm :)
OdpowiedzUsuńPuszystość ciasta 10/10 ;D
OdpowiedzUsuńO mniam, wygląda na cudownie mięciutkie :)
OdpowiedzUsuńpycha!!!
OdpowiedzUsuńWyszło mi pyszne! Mąż nie mógł się nadziwić smakiem
OdpowiedzUsuńBardzo mnie to cieszy :) polecam się na przyszłość :)
UsuńWyszło cudowne i smaczne Mąż mnie chwalił i chwalił 😀
OdpowiedzUsuńPiekę już kolejny raz i za chwilę będzie ładnie pachnieć w domu :). Mam nadzieję, że moim gościom dziś zasmakuje jak nam :)
OdpowiedzUsuńCieszę się :) Smacznego! :)
UsuńCiasto takie sobie, kruszonka do kitu, nie wiem czym się tak zachwycacie
OdpowiedzUsuńMa prawo nie smakować 😊
UsuńMa prawo nie smakować 😊
UsuńSkusiłam sie i wypróbowałam w weekend bo śliwki z ogrodu były - pychotka!
OdpowiedzUsuńWyszło pyszne, wszyscy się zachwycali☺
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę ;)
UsuńJaka blacha, wymiary?
OdpowiedzUsuńTak jak pisze, przepis na duża blachę ok. 35x40 cm, bądź tę średnią, wtedy ciasto będzie wyższe. Pozdrawiam
Usuń