Sezon zaprawiania trwa w najlepsze. Przygotowałam dla Was kilka propozycji, które urozmaicą zimowe posiłki o własnoręcznie przygotowane przysmaki. Tę sałatkę robię od kilku lat i zdarza się, że do zimy nie zostaje żaden słoiczek. Ale w końcu po to one są. Zapraszam!
- 2 kg ogórków gruntowych
- 1 kg cukinii (użyłam żółtej i zielonej)
- 0,5 kg czerwonej papryki
- 250 g marchewki
- 250 g cebuli
- 5 ząbków czosnku
- 1/4 szklanki soli (do zasolenia)
- przyprawy na 1 słoik ok. 300 ml: 2 kulki ziela angielskiego, liść laurowy, pół łyżeczki pieprzu ziarnistego, pół łyżeczki kolendry, ew. pół łyżeczki gorczycy
Zalewa:
- 3,5 szklanki wody
- 1 szklanka octu 10%
- 0,5 szklanki cukru
- łyżka soli
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie warzywa umyć. Marchew, cebulę i czosnek obrać. Ogórki, cukinię, marchew oraz ząbki czosnku pokroić w cienkie plasterki, paprykę w cienkie paski, a cebulę w piórka. Wszystkie warzywa wymieszać w misce wraz z solą i odstawić na co najmniej 2 godziny. Słoiki wyparzyć. Do każdego dodać przyprawy i napełnić odsączonymi warzywami. Wodę, ocet, cukier i sól wymieszać w garnku i zagotować. Gorącą zalewą zalać warzywa w słoikach. Słoiki dobrze zakręcić (uważamy, by wierzch słoików i nakrętki były suche). Pasteryzować 15 min. od zagotowania się wody. Później słoiki obrócić do góry nogami, aż do wystygnięcia - dzięki temu dowiemy się, czy któryś ze słoików przecieka. Smacznego!
Wygląda naprawdę obiecująco. Mniam!
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie sałatki :)
OdpowiedzUsuńpyszne są takie sałatki!:)
OdpowiedzUsuńHmmm...mniam...robię w weekend
OdpowiedzUsuńPodejrzewam, że to same pyszności ! A ja zrobię jutro :)
OdpowiedzUsuńmniam, ...właśnie dzisiaj spitrasiłam !!
OdpowiedzUsuńJest za kwaśna ta zalewa na te proporcje. Zrobilam. Zjadlam. Wiem co piszę.
OdpowiedzUsuńNam taka smakuje. Ale o gustach się nie dyskutuje. Ewentualnie polecam ocet dodawać stopniowo, aż do uzyskania preferowanego smaku.
Usuńmasz racje na taka proporocję octu i wody 10 czubatych łyżek cukru
Usuńmniej octu więcej wody i cukru
UsuńDziękuję za porady wszystkich dodałem ,ujęłam grmatury sałatka palce lizać polecam Ja nie mogę jeść sałatek z olejem ale za to ta to rarytas dla mnie
UsuńZalewe zagotowana wlac do warzyw czy w kazdy sloik
OdpowiedzUsuńTak jak pisze w przepisie. Warzywa odsączone z soku umieszczamy w wyparzonych słoikach wraz z przyprawami, a następnie zalewamy je gorącą zalewą, zakręcamy i pasteryzujemy.
UsuńZalewe zagotowana wlac do warzyw czy w kazdy sloik
OdpowiedzUsuńCzy cukinia nie jest zbyt miękka po pasteryzacji nie mam jakoś przekonania do sałatek z cukinią dlatego pytam, zechcę sprobować zrobić
OdpowiedzUsuńAbsolutnie nie :) Skórka jest miększa niż ogórków, ale nie "rozgotowana".
UsuńJak duże mają być słoiki na podawana porcje przypraw?
UsuńJa zawsze próbuje zalewy i dodaje, odejmuje co trzeba.
OdpowiedzUsuńPo jakim czasie ta salatka nadaje sie do spozycia?
OdpowiedzUsuńJuz po kilku dniach można ją zajadać :)
UsuńNa jak duży słoik są podawane przyprawy?
OdpowiedzUsuńProszę napisać ile należy przygotować słoików i jakiej pojemnosci na podaną ilość składników. Dziękuję i pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńWielkość słoików zależy od ciebie. Jeśli masz dużą rodzinę, to weź litrowe. Jeśli mniejszą, to i słoiki mniejsze, żeby zjeść na raz do obiadu. Ważne, żeby były równej wielkości, bo wygodniej pasteryzować.Przygotuj z 10 słoików. Jeśli zostaną puste, to zapełnisz je czymś innym. Powodzenia:)
OdpowiedzUsuń