Koniec wakacji to czas marynowania, kiszenia i zaprawiania. Moja kuchnia aż kipi od słoików pełnych wspaniałych warzyw i owoców. Dzisiaj chciałam się z Wami podzielić pomysłem na pyszny czosnek w aromatycznej oliwie. Tak przygotowany jest idealną przekąską lub dodatkiem do mięs, warzyw czy sałatek. Zapraszam!
SKŁADNIKI:
- 10 główek czosnku
- ok. 600 ml oleju (ja użyłam mieszanki oleju z oliwą))
- kilka gałązek świeżego rozmarynu
- kilka gałązek świeżego tymianku
- pieprz ziarnisty
PRZYGOTOWANIE:
Ząbki czosnku obieramy i płuczemy pod bieżącą wodą. Część tymianku siekamy. W rondelku podgrzewamy olej uważając by go nie zagotować, dodajemy tymianek (siekany i gałązki) oraz jedną gałązkę rozmarynu. Po chwili dorzucamy czosnek i pieprz, podgrzewamy wszystko 10 minut. Czosnek przekładamy do słoiczków, zalewamy olejem, a na wierzch kładziemy gałązkę rozmarynu. Szczelnie zakręcamy. Przechowujemy w chłodnym i suchym miejscu.
U mnie też przetwórnia pracuje pełną parą. Kiedyś robiłam czosnek w oliwie i coś poszło nie tak. Po twoim wpisie chyba do czosnku wrócę. Może tym razem efekt będzie lepszy. Twoje słoiki wyglądają cudnie:))
OdpowiedzUsuńdo tego czosnek i oliwa smakowa w jednym!:)
OdpowiedzUsuńale super się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam czosnek... Taki czosnek w słoiczku to super pomysł :)
OdpowiedzUsuńLubię takie :)
OdpowiedzUsuńrobiłam czosnek w słoiczkach, ale takiej wersji nie znam, a Twój wygląda i brzmi pysznie :)
OdpowiedzUsuńpodoba mi się ten przepis, ten czosnek musi być w mojej kuchni ale gdzie jest sól do zalewy?
OdpowiedzUsuńNie dodawałam, a czosnek wyszedł pyszny :) ale kto co woli :)
UsuńA po jakim czasie czosnek jest gotowy? :)
OdpowiedzUsuńJuż po kliku dniach jest dobry. Ja swój otwarłam po miesiącu i przechowywałam go po otwarciu w lodówce. Wcześniej w chłodnej spiżarni.
UsuńCzosnek jest dobry na wszystko. Przeważnie kroję go sobie na kanapkę albo dodaję do potraw. Taki syrop to świetne rozwiązanie. Koniecznie muszę go zrobić.
OdpowiedzUsuń