Jeśli szukacie pomysłu czym zaskoczyć swoich domowników lub gości, mam dla Was nowy przepis ;)
Zupa krem z kukurydzy wraz z dodatkiem popcornu. Pożywne danie, które wspaniale sprawdzi się na obiad, kolację, czy nawet przystawkę. a niecodzienny dodatek popcornu sprawi, że zupa zaprezentuje się wyjątkowo. Zapraszam!
- 2 puszki kukurydzy konserwowej
- 1 średni ziemniak
- 1 pietruszka
- 1 mała marchewka
- 800 ml wody lub bulionu
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki śmietany 18% lub wegetariańskiego zamiennika
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- łyżeczka kurkumy
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie papryczka chilli
- opakowanie popcornu (prażona kukurydza)
PRZYGOTOWANIE:
Kukurydzę odcedzamy na sicie. W garnku rozpuszczamy masło i dusimy na nim przez 5 minut kukurydzę. W międzyczasie warzywa myjemy, obieramy i kroimy w kosteczkę. Przekładamy je do kukurydzy i dusimy jeszcze przez 5 minut. Całość zalewamy wodą lub bulionem i doprawiamy słodką papryką, kurkumą, solą i pieprzem. Opcjonalnie zupę możemy zaostrzyć ostrą papryką.
Gdy warzywa się ugotują (ok. 15-20 minut) i będą miękkie, zupę blendujemy na jednolity krem.
Jeśli łuski z kukurydzy będą Wam przeszkadzać, zupę należy przecedzić przez sito. Teraz dodajemy śmietanę i jeszcze raz wszystko blendujemy.
Zupę podajemy na ciepło, posypaną popcornem. Smacznego!
Zupa z dodatkiem popcornu?! ciekawe:)
OdpowiedzUsuńpychotka, miałam okazję skosztować
OdpowiedzUsuńnaprawdę polecam, niezapomniany smak, no i popcorn świetnie "chrupie" :)
zupę z kukurydzy kiedyś robiłam i mi smakowałam, podoba mi się ten dodatek popcornu :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie dzisiaj zrobiłam rewelacja 😊ja dodałam jeszcze średnia cebulę 3 ząbki czosnku i malutki kawałek imbiru i pycha
OdpowiedzUsuńSuper właśnie jadłam rewelacja
OdpowiedzUsuń