Zbliża się weekend, a wraz z nim zaplanowane imprezy rodzinne, urodziny, czy spotkania ze znajomymi. Często nie mamy pomysłu co przygotować do jedzenia, więc na stole ląduje znowu to samo co ostatnio. By wybrnąć z tej sytuacji, a przy okazji wcześniej nie przygotowaliście sałatki śledziowej, gorąco Was do tego zachęcam. Sałatka jest pyszna i sycącą, a śledzie są w niej jedynie dodatkiem (nie dominują jej do końca). Wszystko idealnie ze sobą współgra. Zapraszam po przepis.
SKŁADNIKI:
- tacka śledzi
- 4-6 ogórków kiszonych (w zależności od wielkości)
- 1 mała cebula
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 2 średnie ziemniaki - ugotowane w mundurkach
- 2 marchewki - ugotowane na półtwardo
- średni słoik majonezu
- 5 dag tartego sera żółtego
- zielona pietruszka
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Śledzie pokroić w paski i wyłożyć do miski, w której będziemy układać warstwowo sałatkę. Na śledzie układamy pokrojone w kosteczkę ogórki, a następnie pokrojoną w kosteczkę cebulę.
Jajka przekroić na pół i oddzielić od białek żółtka. Kolejną warstwą są starte na grubych oczkach białka. Teraz wykładamy łyżką połowę majonezu.
Obrane ziemniaki potrzeć na tarce na grubych oczkach, oprószyć solą i pieprzem. Marchew zetrzeć też na grubych oczkach i rozsmarować resztę majonezu. Na wierzch sałatki zetrzeć żółtka i posypać je startym serem. Dla zielonego akcentu całość posypać posiekaną natką pietruszki i miskę wstawić do lodówki na kilka godzin. Smacznego!
Sałatka fajnie skomponowana - będzie idealna na weekend! :)
OdpowiedzUsuńtakiej wersji sałatki jeszcze nie jadłam.
OdpowiedzUsuńTo rewelacyjna sałatka na ogrodowe przyjęcia. Myślę, że do grilla też się cudnie nada.
OdpowiedzUsuńZapisuję i wypróbuję:))
nie wiem dlaczego, ale śledzie to mnie się bardziej z zimą kojarzą!
OdpowiedzUsuńA tutaj sałatka na lato- no ciekawe, ciekawe :)
OMNIAMMMM odrazu przypomnial mi sie smak jak mama robila :P
OdpowiedzUsuńa kochana moglabys zaproponowac cos z kawiorem? :)
Ostatnio zajadam sie pysznym i link podaje pod nickiem i nwm co moge z nim zorbic ;P
Śledzie mają być w oleju czy occie?
OdpowiedzUsuńW oleju :)
Usuń