Letnie ciasto na kruchym spodzie, wypełnione borówkami amerykańskimi. Idealne do kawy na ogrodzie czy balkonie. Jest bardzo łatwe i szybkie do przygotowania. Przepis zaczerpnięty od Ani Starmach.
SKŁADNIKI:
- 500 g borówek amerykańskich + 2 łyżki cukru + 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 300 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 50 g cukru
- 3 łyżki zimnej wody
PRZYGOTOWANIE:
1. Mąkę, masło, cukier, wodę umieszczamy w misce i wyrabiamy ciasto. Ciasto formujemy w kulkę i schładzamy godzinę w lodówce.
2. Umyte i osuszone borówki mieszamy z cukrem i mąką ziemniaczaną.
3. Ciasto rozwałkowujmy na duży okrąg, podsypując mąką, by się nie kleiło i wykładamy na blasze z papierem do pieczenia. Na środek ciasta wykładamy borówki, a boki ciasta zaginamy do środka.
4. Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 st. C przez ok. 40-50 min. Brzegi ciasta powinny być rumiane. Smacznego!
Pycha! A na dodatek łatwe i szybkie do zrobienia ;)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda ta tarta :) Na pewno wypróbuję przepis
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńWyglada cudownie!
OdpowiedzUsuńPycha deser na niedzielę. Na pewno wypróbuję przepis :)
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie <3
OdpowiedzUsuńSuper tarta. :)
OdpowiedzUsuńMniam!
OdpowiedzUsuńKocham tarty, a ta wygląda wręcz fantastycznie! Będę dziś testować! Akurat mam borówki w ogrodzie :)
OdpowiedzUsuńwygląda super :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smacznie i zachęcająco.
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis i pewnie smakuje jeszcze lepiej niż wygląda :D
OdpowiedzUsuńPyszności
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńKruche ciasto i borówki - połączenie idealne :)
OdpowiedzUsuń