Translate

środa, 17 lipca 2019

Rustykalna tarta z borówkami amerykańskimi

Letnie ciasto na kruchym spodzie, wypełnione borówkami amerykańskimi. Idealne do kawy na ogrodzie czy balkonie. Jest bardzo łatwe i szybkie do przygotowania. Przepis zaczerpnięty od Ani Starmach.

SKŁADNIKI:
  • 500 g borówek amerykańskich + 2 łyżki cukru + 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 50 g cukru
  • 3 łyżki zimnej wody
PRZYGOTOWANIE:

1. Mąkę, masło, cukier, wodę umieszczamy w misce i wyrabiamy ciasto. Ciasto formujemy w kulkę i schładzamy godzinę w lodówce.

2. Umyte i osuszone borówki mieszamy z cukrem i mąką ziemniaczaną.

3. Ciasto rozwałkowujmy na duży okrąg, podsypując mąką, by się nie kleiło i wykładamy na blasze z papierem do pieczenia. Na środek ciasta wykładamy borówki, a boki ciasta zaginamy do środka. 

4. Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 st. C przez ok. 40-50 min. Brzegi ciasta powinny być rumiane. Smacznego!


15 komentarzy:

  1. Pycha! A na dodatek łatwe i szybkie do zrobienia ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie wygląda ta tarta :) Na pewno wypróbuję przepis

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pycha deser na niedzielę. Na pewno wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kocham tarty, a ta wygląda wręcz fantastycznie! Będę dziś testować! Akurat mam borówki w ogrodzie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda bardzo smacznie i zachęcająco.

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny przepis i pewnie smakuje jeszcze lepiej niż wygląda :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Kruche ciasto i borówki - połączenie idealne :)

    OdpowiedzUsuń