Translate

sobota, 13 lipca 2019

Tarta z brie i żurawiną

Pomysł na pyszną kolację, który podpatrzyłam u koleżanki, na dobre zadomowił się w moich czterech kątach - dzięki Ola! Chrupiąca tarta na bazie twarogu z pysznym brie, delikatnymi migdałami, kwaskowatą żurawiną i świeżą rukolą. Na samą myśl robię się głodna. Zapraszam :)



SKŁADNIKI: (dla ok. 2 osób)
Spód:

  • 125 g mąki pszennej
  • 125 g białego sera
  • 75 g zimnego masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 jajka 
  • szczypta suszonego rozmarynu
  • 2 kopiate łyżki zmielonych migdałów (można pominąć)
Nadzienie:
  • 200 g sera brie
  • 5 łyżek płatków migdałów (uprażonych na suchej patelni)
  • 200 g gęstej, kwaśnej śmietany
  • świeża rukola
  • żurawina, lub inna kwaśna konfitura
  • mielony cynamon (można pominąć)
  • świeżo mielony pieprz
  • sól

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotowujemy ciasto: na blat lub stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy masło i ser, całość siekamy. Dodajemy sól, migdały oraz rozmaryn, mieszamy. Dodajemy jajko i całość zagniatamy na jednolite ciasto. Ciasto schładzamy w lodowce przez ok. 1 godzinę (ciasto możemy przygotować dzień wcześniej i przechować w lodówce).

2. Blaszkę o wymiarach 20x30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy na ok. 1 cm grubości i wykładamy na blachę, nie zapominając o bokach. Blachę ponownie wkładamy do lodówki na czas rozgrzewania piekarnika.

3. Do nagrzanego piekarnika do 200 st. C. wstawiamy blachę z ciastem i pieczemy ok 20 minut na jasno brązowy kolor (spód także).

4. W trakcie pieczenia spodu przygotowujemy farsz. Śmietanę doprawiamy solą i pieprzem, ser kroimy na plastry, a płatki migdałowe rumienimy na suchej patelni.

5. Na podpieczone ciasto wykładamy śmietanę, układamy plastry sera i posypujemy migdałami. Całość wkładamy do piekarnika na ok. 5 minut - do czasu aż ser się roztopi.

6. Upieczoną tartę pokroić na kawałki i podawać posypaną świeżo zmielonym pieprzem, szczyptą cynamonu (jeśli ktoś nie lubi, można pominąć, ale polecam spróbować :)), żurawiną oraz rukolą. Smacznego!


2 komentarze: