Pomysł na pyszną kolację, który podpatrzyłam u koleżanki, na dobre zadomowił się w moich czterech kątach - dzięki Ola! Chrupiąca tarta na bazie twarogu z pysznym brie, delikatnymi migdałami, kwaskowatą żurawiną i świeżą rukolą. Na samą myśl robię się głodna. Zapraszam :)
SKŁADNIKI: (dla ok. 2 osób)
Spód:
- 125 g mąki pszennej
- 125 g białego sera
- 75 g zimnego masła
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 jajka
- szczypta suszonego rozmarynu
- 2 kopiate łyżki zmielonych migdałów (można pominąć)
Nadzienie:
- 200 g sera brie
- 5 łyżek płatków migdałów (uprażonych na suchej patelni)
- 200 g gęstej, kwaśnej śmietany
- świeża rukola
- żurawina, lub inna kwaśna konfitura
- mielony cynamon (można pominąć)
- świeżo mielony pieprz
- sól
PRZYGOTOWANIE:
1. Przygotowujemy ciasto: na blat lub stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy masło i ser, całość siekamy. Dodajemy sól, migdały oraz rozmaryn, mieszamy. Dodajemy jajko i całość zagniatamy na jednolite ciasto. Ciasto schładzamy w lodowce przez ok. 1 godzinę (ciasto możemy przygotować dzień wcześniej i przechować w lodówce).
2. Blaszkę o wymiarach 20x30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy na ok. 1 cm grubości i wykładamy na blachę, nie zapominając o bokach. Blachę ponownie wkładamy do lodówki na czas rozgrzewania piekarnika.
3. Do nagrzanego piekarnika do 200 st. C. wstawiamy blachę z ciastem i pieczemy ok 20 minut na jasno brązowy kolor (spód także).
4. W trakcie pieczenia spodu przygotowujemy farsz. Śmietanę doprawiamy solą i pieprzem, ser kroimy na plastry, a płatki migdałowe rumienimy na suchej patelni.
5. Na podpieczone ciasto wykładamy śmietanę, układamy plastry sera i posypujemy migdałami. Całość wkładamy do piekarnika na ok. 5 minut - do czasu aż ser się roztopi.
6. Upieczoną tartę pokroić na kawałki i podawać posypaną świeżo zmielonym pieprzem, szczyptą cynamonu (jeśli ktoś nie lubi, można pominąć, ale polecam spróbować :)), żurawiną oraz rukolą. Smacznego!
Co za pyszności 😛
OdpowiedzUsuńMam na nią ochotę ;)
OdpowiedzUsuń