Kolejny pomysł na pyszne ogórki do słoików. Przepis ten dawno temu dostałam od znajomej i tak czekał na swoją kolej. Dzisiaj powiem tylko tyle - za długo czekał! Ogórki są pyszne. I mimo, że za curry za bardzo nie przepadam, to w tym połączeniu bardzo mi smakuje. Zapraszam!
SKŁADNIKI:
- 2 kg ogórków gruntowych
- 2 cebule
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki curry
- 2 łyżeczki mielonego pieprzu
- 2 łyżeczki gorczyc
Zalewa:
- 3 szklanki wody
- 1,5 szklanki octu
- 1,5 szklanki cukru
PRZYGOTOWANIE:
Umyte ogórki kroimy na cztery i wkładamy do miski. Cebulę kroimy w piórka i wszystko zasypujemy przyprawami. Dobrze mieszamy i odstawiamy na co najmniej 2 godziny. Po tym czasie ogórki z cebuką ciasno układamy w wyparzonych słoikach. Składniki zalewy zagotowujemy i jeszcze wrzącym płynem zalewamy ogórki. Pasteryzujemy je ok. 10 min od momentu zagotowania się. Teraz przekładamy na ściereczkę do góry dnem aż do wystygnięcia. Ogórki są smaczne już po kilku dniach. Smacznego!
Wyglądają przepysznie!
OdpowiedzUsuńna pewno smaczne:)
OdpowiedzUsuńkooocham curry <3
OdpowiedzUsuńmniam, te ogórki muszą być cudowne!
musza byc pyszne :)
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawi mnie ich smak, na pewno są fantastyczne!
OdpowiedzUsuńZ curry nie jadłam ,ale mam pyszne ogórki od teścia.
OdpowiedzUsuńWyglądają bosko :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam je! :)
OdpowiedzUsuńTakich jeszcze nie robiłam, chyba czas to zmienić :)
OdpowiedzUsuńLubię smak curry, z ogórkami może być ciekawie :)
OdpowiedzUsuńaaaaaaaaaaa ostatnio widziałam w musztardzie, a takich jeszcze nie:)
OdpowiedzUsuńMniam. Też takie robię:))) Są genialne!
OdpowiedzUsuńKiedys je robiłam , bardzo smaczne były:)
OdpowiedzUsuńnajlepsze ogórki są właśnie z curry:) co roku muszę je robić;)
OdpowiedzUsuńZnam i uwielbiam :)!
OdpowiedzUsuń