Pomysł na faszerowane papryki znam już z dzieciństwa. Lata temu, w sezonie przygotowywała je moja mama. I co prawda te jej smakowały mi najbardziej (jak wszystko u mamy) to dzisiaj sama staram się szukać smaku dzieciństwa. Papryki, które Wam dzisiaj proponuję są odmienione poprzez dodanie sera camembert. Farsz jest delikatny i kremowy. A sezon paprykowy choć powoli zmierza ku końcowi to jeszcze w sklepach czy na targu tego nie odczujemy. Korzystajmy póki cena tego pysznego warzywa jest jeszcze atrakcyjna. Zapraszam!
- 4 duże papryki
- 1 duża cebula
- 1 duży ząbek czosnku
- 500 g mięsa mielonego
- 200 g ryżu
- krążek naturalnego sera camembert (120 g)
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 kostki warzywne/ lub zamiennik bulion
- sól, pieprz, bazylia (użyłam świeżej)
- 3 łyżki oleju
.
PRZYGOTOWANIE:
Pokrojoną cebulę i czosnek szklimy na oleju, dodajemy mięso,
przyprawiamy solą i pieprzem i lekko podsmażamy. W tym czasie do
rondelka wsypujemy ryż i zalewamy go szklanką wody z rozpuszczoną 1
kostką warzywną. Gotujemy aż ryż wchłonie wywar. Podgotowany ryż wrzucamy do
mięsa razem z koncentratem pomidorowymi i połową pokrojonego sera camembert. Mieszamy i
przyprawiamy bazylią.
Papryki myjemy. Ostrożnie ścinamy wierzch i wydrążamy pestki. Faszerujemy masą ryżową, na wierzch kładziemy po grubym plasterku sera, sypiemy bazylią i przykrywamy "kapeluszami".
Do garnka z grubym dnem (garnek musi być wymierzony, tak by warzywa się nie poprzewracały)
wlewamy ok. 3-4cm wody i rozpuszczamy pozostałe kostki. Układamy papryki i dusimy je na małym ogniu 1,5 - 2 godzin. Papryki mają
być miękkie. Przy wyciąganiu ugotowanych warzyw bardzo uważamy by nie przebić skórki, która jest bardzo delikatna - gdy papryka pęknie farsz
się wysypie. Smacznego!
mniam, uwielbiam faszerowane papryki :)
OdpowiedzUsuńWow,wspaniała!
OdpowiedzUsuńZ przyjemnością powtórzę Twój przepis.
Pozdrowienia.
Cudowna, apetyczna papryka! Oby sezon paprykowy trwał jak najdłużej! :)
OdpowiedzUsuńPosmakowałaby mi taka papryka :)
OdpowiedzUsuńjak świeżej papryki nie za bardzo lubię, tak tą faszerowaną bardzo chętnie!:)
OdpowiedzUsuńDobre nadzienie, jeszcze ten serek.. ;)
Wygląda apetycznie! ;)
OdpowiedzUsuńMasz absolutną rację. Trzeba korzystać z papryk póki są tak słodkie jak teraz. Bardzo mi się podoba twój dodatek w postaci sera. Nie próbowałam, ale nadziewana papryka tak często bywa na naszym stole, że następnym razem dodam camembert:))
OdpowiedzUsuńŚwietne papryki :)
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia a dodatek camembert to świetny pomysł!
OdpowiedzUsuńPyszna przystawka :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię faszerowane papryki : )
OdpowiedzUsuńfaszerowane warzywa bardzo lubię :) też niedawno robiłam papryki :)
OdpowiedzUsuńwspaniałe warzywne danie:)
OdpowiedzUsuńmniam, z faszerowanych warzyw właśnie paprykę lubię najbardziej :) Twoja wygląda zjawiskowo :)
OdpowiedzUsuńPyszna papryczka, smaczne i treściwe danie, coś dla moich głodomorów :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam faszerowane papryki :-)
OdpowiedzUsuńŚwietne i dość tanie danie, a przy tym jakie kolorowe...
OdpowiedzUsuń