Jesienią jabłka się czerwienią... Ale jesień to nie tylko jabłka. Nie zapominajmy o naszych pysznych, polskich gruszkach i warzywach korzeniowych. Są teraz najsmaczniejsze, bo bardzo świeże. Jeśli uważacie tak jak ja, że w jesienne wieczory nic tak nie rozgrzewa jak miseczka gorącej zupy krem, wypróbujcie ten przepis. Pietruszka zamieniona w aksamitny krem i gruszka, która lekko podkręca smak swoją słodyczą. Dla chrupkości prażone migdały i pyszna zupa gotowa. Zapraszam :)
SKŁADNIKI:
- 0,6 kg pietruszki (korzeń)
- 1 gruszka
- 0,5 l bulionu warzywnego
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 50 g płatków migdałowych
- gałka muszkatołowa
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
1. Pietruszkę obieramy i kroimy w grube plastry, obraną gruszkę kroimy w mniejsze kawałki.
2. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy masło z oliwą, wrzucamy pietruszkę i chwilkę smażymy.
3. Po kilku minutach dodajemy gruszkę, a po następnej minucie wlewamy bulion. Garnek przykrywamy pokrywką, całość dusimy ok. 15 min. aż pietruszka zmięknie.
4. Do garnka dodajemy mleko,, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową i całość blendujemy.
5. Zupę przekładamy do miseczek i posypujemy uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi. Smacznego!
Ciekawe połączenie, aż jestem ciekawa tego smaku.
OdpowiedzUsuńZdecydowanie zaczął się czas na ciepłe i sycące zupy. Wypróbujemy w weekend!
OdpowiedzUsuńJejku, ten wpis to mi chyba z nieba spadł ;D
OdpowiedzUsuńWypróbuję go na pewno,bo jestem ciekawa tego smaku.
OdpowiedzUsuńA czym zastąpić mleko nie lubię go,a w dodatku mam nietolerancję laktozy,a przepis bardzo ciekawy
OdpowiedzUsuńMleko można zastąpić np. Mlekiem kokosowym, bądź owsianym.
Usuń