Czasem łatwe rozwiązania są strzałem w 10! I tak było tym razem... Obiad w 10 minut i do tego bardzo smaczny jest możliwy. Polecam Wam przepis na drobiowe kotlety, które zasmakują każdemu. Jeśli nie, dajcie znać! :) Tak przygotowane kotleciki będą pyszne na gorąco jak i na zimno - idealne na drugi dzień do kanapek. Masę można przygotować wcześniej, a usmażyć dopiero przed podaniem.
SKŁADNIKI:
- podwójna pierś z kurczaka
- cebula
- jajko
- 10 dag żółtego sera
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki śmietany 18%
- sól i pieprz
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Kurczaka i cebulę kroimy w drobną kosteczkę, a ser ścieramy na dużych oczkach. Wszystkie składniki (mięso, cebula, ser, mąka, śmietana) łączymy ze sobą w misce. Masę doprawiamy solą i pieprzem. Na dużej patelni rozgrzewamy olej. Łyżką nabieramy masę i formujemy na patelni nie za duże kotleciki. Smażymy z obu stron na złoto. Gotowe kotlety osuszamy na ręczniku papierowym. Podajemy na bagietce z ulubionym sosem lub z warzywami. Smacznego!
Ja dodaję jeszcze cebulkę w ksotkę, szczypiorek lub koperek, paprykę czerwoną i sł jeszcze lepsze no i nie zapominam o serze :)
OdpowiedzUsuńO matko, ale byki, przepraszam :(
UsuńPamiętam jak w akademiku robiliśmy te kotlety i nazywali je wtedy szarpanymi;-)
OdpowiedzUsuńooo.. mój brat chyba robił kiedyś podobne ;)
OdpowiedzUsuńOj lubię takie kotlety, moja babcia je nazywa paździuchami :)
OdpowiedzUsuńte kotleciki są świetne :) i mozna dac do nich różne dodatki :)
OdpowiedzUsuńFajna wersja :D
OdpowiedzUsuńWypróbuję w weekend! Mam dwie takie podwójne piersi z kurczaka - czy w takim razie mam użyć podwójne ilości wszystkich pozostałych składników?
OdpowiedzUsuńOczywiście że tak :)
Usuń