Translate

niedziela, 13 grudnia 2015

Serek kremowy z jogurtów greckich

Pyszny, kanapkowy serek, zrobiony z jogurtów greckich. Zachwyci każdego kogo nim poczęstujcie - gwarantuję. Można dodać do niego zioła lub przyprawy, wszystko według własnego gustu. Ja przygotowałam naturalny, lekko słony, by użyć go do przełożenia ciasta marchewkowego, którym pochwalę się za kilka dni. Z 800 gram jogurtu wyszło, ponad 400 gram serka. Zapraszam!


SKŁADNIKI:

  • 800 g jogurtu greckiego 
  • pół łyżeczki soli 
  • zioła opcjonalnie
  • gaza

PRZYGOTOWANIE:

W misce mieszamy jogurt z solą, opcjonalnie dodajemy zioła. Przygotowujemy miskę, gęste sito, gazę i duży talerz. Do miski wkładamy sito, na sito rozkładamy gazę, na którą wylewamy przygotowany jogurt. Gazę z jogurtem zawiązujemy na kształt sakiewki. Całość przykrywamy talerzem i wkładamy do lodówki na 1-2 dni. Serek będzie dobry już po pierwszej dobie, ja jednak po tym czasie mocniej ściskam gazę i pozostawiam serek do mocniejszego zagęszczenia. Smacznego!




5 komentarzy:

  1. takim domowym serkiem bym nie pogardziła. do tego świeża bułeczka i śniadanie pierwsza klasa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. oo.. tak jeszcze nie próbowałam! Zaintrygowałaś mnie tym przepisem, bardzo mi się podoba ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj chętnie bym zjadła takiego serka domowego :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Taki domowy serek musi smakować bosko :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nareszcie nadzieja, że uda mi się zrobić własny twarożek. Zaraz spróbuję twojego przepisu bo brzmi sensownie:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń