Pyszny, kanapkowy serek, zrobiony z jogurtów greckich. Zachwyci każdego kogo nim poczęstujcie - gwarantuję. Można dodać do niego zioła lub przyprawy, wszystko według własnego gustu. Ja przygotowałam naturalny, lekko słony, by użyć go do przełożenia ciasta marchewkowego, którym pochwalę się za kilka dni. Z 800 gram jogurtu wyszło, ponad 400 gram serka. Zapraszam!
SKŁADNIKI:
- 800 g jogurtu greckiego
- pół łyżeczki soli
- zioła opcjonalnie
- gaza
PRZYGOTOWANIE:
W misce mieszamy jogurt z solą, opcjonalnie dodajemy zioła. Przygotowujemy miskę, gęste sito, gazę i duży talerz. Do miski wkładamy sito, na sito rozkładamy gazę, na którą wylewamy przygotowany jogurt. Gazę z jogurtem zawiązujemy na kształt sakiewki. Całość przykrywamy talerzem i wkładamy do lodówki na 1-2 dni. Serek będzie dobry już po pierwszej dobie, ja jednak po tym czasie mocniej ściskam gazę i pozostawiam serek do mocniejszego zagęszczenia. Smacznego!
takim domowym serkiem bym nie pogardziła. do tego świeża bułeczka i śniadanie pierwsza klasa :)
OdpowiedzUsuńoo.. tak jeszcze nie próbowałam! Zaintrygowałaś mnie tym przepisem, bardzo mi się podoba ;)
OdpowiedzUsuńOj chętnie bym zjadła takiego serka domowego :)
OdpowiedzUsuńTaki domowy serek musi smakować bosko :)
OdpowiedzUsuńNareszcie nadzieja, że uda mi się zrobić własny twarożek. Zaraz spróbuję twojego przepisu bo brzmi sensownie:) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń