Na naszym świątecznym stole nie może zabraknąć ciasta marchewkowego. Niestety przed Świętami nie mam wolnego, na szczęście ciasto te robi się błyskawicznie, więc zapracowani mogą je przygotować nawet w samą Wigilię. Ciasto najlepiej smakuje z kremowym serkiem, który zrobiłam sama z jogurtu greckiego. Przepis na serek znajdziecie TUTAJ. By wypiek wyglądał okazalej możemy podwoić składniki i piec ciasto kilka minut dłużej. Zapraszam!
SKŁADNIKI: (tortownica 21 cm)
- 2/3 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 1/3 szklanki oleju (ja dodaję olej aromatyzowany cytryną i bazylią)
- 2 jajka
- 1 łyżka przypraw korzennych (ew. do piernika)
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka startej marchewki (na małych oczkach)
- ok 400 g serka z jogurtów (przepis) lub kanapkowego
- ok. pół szklanki cukru pudru (wg uznania)
PRZYGOTOWANIE:
Przygotowujemy dwie miski. W jednej łączymy suche składniki, a w drugiej za pomocą widelca roztrzepujemy jajka z olejem. Masę przelewamy do suchych składników, dodajemy marchew i dobrze mieszamy. Całość przelewamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180*C przez ok 35 min.
Serek dosładzamy cukrem pudrem i mieszamy. Przestudzone ciasto przecinamy na dwa blaty. Pierwszy blat smarujemy połową słodkiego serka, przykrywamy drugim, a na wierzch ciasta wykładamy resztę serka. Całość dekorujemy np. kakaem lub orzechami. Smacznego!
O nie, obłęd <3 <3 A miałam przestać aż do Świąt tyle wcinać, ale coś czuję że jutro będzie pieczone :D
OdpowiedzUsuńPyszne ciacho marchewkowe :)
OdpowiedzUsuńAromatyczne korzenne, pycha :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam marchewkowe! :) dawno nie piekłam i muszę to koniecznie nadrobić :)
OdpowiedzUsuńmniam! marchewkowe uwielbiam <3 i ten zapach podczas pieczenia <3
OdpowiedzUsuńBardzo fajna propozycja i świetnie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńJuż dziś składam życzenia wspaniałych pachnących świat i cudownego nastoju :)
OdpowiedzUsuńO! marchewkowe wciągam bez opamiętania:)) Zapisuję i piekę niebawem:) Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńJestem wielkim fanem marchewki....
OdpowiedzUsuń