Kopiec kreta z pewnością każdy skojarzy z ciastem prosto z paczki. I tu Was zaskoczę, te ciasto przygotowałam sama, ze składników które znam i lubię. Zero dodatkowej chemii. Ciacho jest bardzo proste w przygotowaniu, dlatego namawiam Was do skorzystania z przepisu i omijanie w sklepie półek z gotowymi, niezdrowymi mieszankami do wypieku ciast. Zapraszam!
SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 1,5 szklanki mąki tortowej
- 2 jajka (M)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki cukru
- 125 g masła/margaryny
- 2 łyżki kakao
- nie pełne pół szklanki wody
Krem:
- 500 ml śmietanki kremówki
- 0,5 szklanki cukru pudru (lub mniej)
- 2 śmietan fix-y
- 100 g dowolnej czekolady, startej na małych oczkach
- 3 banany + kilka kropel soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE:
W rondelku rozpuszczamy masło/margarynę z cukrem, wodą oraz kakao. Całość mieszamy by się nie przypaliło, następnie chłodzimy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy ją po łyżce do wystudzonej masy z margaryny, całość miksując. Na końcu dodajemy lekko ubite jajka i mieszamy do połączenia się składników. Ciasto wylewamy na tortownicę (ok. 22 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 st. C przez ok. 35 min. (do suchego patyczka).
Wystudzone ciasto wydrążamy tak, by zostawić 1,5 cm boków i nienaruszony spód. Wydrążone ciasto rozdrabniamy w rękach.
Śmietankę lekko ubijamy. Śmietanfixy mieszamy z cukrem pudrem, dodajemy do śmietanki i ubijamy na sztywno. Pod koniec miksowania dodajemy startą czekoladę.
Banany obieramy, kroimy na pół i lekko skrapiamy sokiem z cytryny. Układamy je w wydrążonym cieście. Na banany wykładamy całą ubitą śmietankę tworząc kopiec kreta. Wierzch posypać wydrążonym środkiem ciasta, całość schładzamy w lodówce. Smacznego!
To jedno z popularniejszych ciast i jakie smaczne :)
OdpowiedzUsuńto ciacho jest przepyszne :) również robiłam swoją wersję domową :)
OdpowiedzUsuńNie jadłam nigdy takiego z paczki, więc Twojego chętnie skosztuję:-)
OdpowiedzUsuńNa jego widok można dostać ślinotoku :)
OdpowiedzUsuńach na to ciasto zawsze mam ochotę :) piękny Ci wyszedł ten kopiec :)
OdpowiedzUsuńzaaawszae lubiłam to ciasto ;)
OdpowiedzUsuńWstyd się przyznać, ale nigdy nie jadłem tego ciasta :D
OdpowiedzUsuńJa robiłam tylko raz, ale już nie pamiętam smaku, wygląda świetnie :)
OdpowiedzUsuńwowww wyglada jak kupny , a na pewno jest 100razy lepszy ! :)
OdpowiedzUsuńDomowe najlepsze! :)
OdpowiedzUsuń