Zupa krem z kalafiora to pomysł na zdrowy i pożywny obiad. Zupa jest gęsta, ale mimo to bardzo lekka. Ci, którzy nie muszą dbać o linię mogą ją wzbogacić słodką śmietanką. Dzięki imbirowi i gałce muszkatołowej taki posiłek wspaniale nas rozgrzeje w te chłodne, zimowe dni. Zapraszam!
SKŁADNIKI:
- 450 g mrożonego kalafiora
- 1 duży ziemniak
- 1 mała cebula
- 500 ml wody
- 1 duża łyżka masła
- pół łyżeczki startego imbiru
- pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE:
W garnku o grubym dnie rozgrzewamy masło i szklimy na nim pokrojona w kosteczkę cebulę. Ziemniaka kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli. Smażymy ciągle mieszając, a po 2 minutach dodajemy zamrożonego kalafiora. Całość zalewamy wodą i przykrywamy przykrywką. Gotujemy do czasu aż warzywa będą miękkie, następnie całość miksujemy na krem blenderem. Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz imbirem i gałką muszkatołową. Podajemy z prażonym słonecznikiem lub grzankami. Smacznego!
Bardzo ciekawy krem, nigdy nie jadłam z kalafiora :)
OdpowiedzUsuńNa zimowe wieczory takie gorące, gęste zupy są najlepsze! Pyszny przepis, na pewno wkrótce wypróbuję.
OdpowiedzUsuńDziękuję za udział w akcji :-)
OdpowiedzUsuńwspaniała zupa :) dawno nie robiłam żadnego kremu.
OdpowiedzUsuńUwielbiam zupy a kremy w szczegolnosci. Zwlaszcza zima nie ma nic lepszego niz goraca zupa. Zazwyczaj robimy krem z brokulow ale teraz na pewno wyprobujemy z kalafiora!
OdpowiedzUsuńŚwietna zupa krem, sycąca, prosta, po prostu idealna :)
OdpowiedzUsuń