Gdy wraca się z urlopu, po otwarciu lodówki zastaje się światło. I wtedy rodzi się pytanie: co ja dziś ugotuję na obiad? Przeszukuję półkę po półce, zamrażalnik i szafki. Co znajduję? Mięso mielone, pieczarki i ciasto francuskie, po drodze wpadają w ręce cebula i pomidory i powoli rodzi się pomysł! Będzie pysznie! Zapraszam :)
SKŁADNIKI:
- opakowanie ciasta francuskiego
- 250g mięsa mielonego
- duża garść pieczarek
- cebula
- 2 pomidory
- sól, pieprz, oregano
- oliwa do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Cebulę kroimy na kosteczkę, pieczarki na grubsze plastry, a pomidory na większą kostkę. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy posolone i popieprzone mięso mielone z cebulą. Po 4 minutkach dodajemy pokrojone pieczarki, a gdy lekko zmiekną dodajemy pomidory. wszystko jeszcze dusimy aż powstanie gęsty farsz. Całość doprawiamy oregano (lub ulubionym ziołem) i zostawiamy do ostudzenia.
Piekarnik nagrzewamy do 190st.C. Ciasto lekko rozwałkowujemy i dzielimy na równe kwadraty. Na każdy kwadrat nakładamy farsz - ile się zmieści i zakrejamy rogi tworząc rożek - trójkącik. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy aż się ładnie zarumienią ok. 30 min. Smacznego!
Ps. Podawałam je z pyszną Lutenicą
Wyglądają nie tylko pysznie, ale i wykwintnie :)
OdpowiedzUsuńCiasto francuskie zawsze się sprawdza na medal :)!
OdpowiedzUsuńDokładnie! To moja tajna broń :D
Usuńi z barszczykiem będą pyszne muszę wypróbować
OdpowiedzUsuńOo rzeczywiście to mogło by być pyszne połączenie!
UsuńBosko wygląda :) w życiu bym nie powiedziała, że to obiad z serii "a w lodówce tylko światło.." :D
OdpowiedzUsuńDo ciacha można wrzucić co tylko się ma, nawet parówki się sprawdzają :)
UsuńZawsze pyszne!
OdpowiedzUsuńZjadłabym taki ciepły,chrupiący pierożek...
uwielbiam takie francuskie rożki! :)
OdpowiedzUsuńKocham ciasto francuskie, a to musi być niesamowity smakołyk :)
OdpowiedzUsuńKochana, mam pytanie z serii tych "głupich", które tylko utwierdzają mnie w moim kucharskim beztalenciu (tak, tak sobie to tłumacz..). :D Gdzie kupię takie gotowe ciacho francuskie? Nigdy go nigdzie nie widziałam (bo nie szukałam:D) i nigdy nie robiłam żadnej potrawy z tym ciastem, a wygląda to tak pięknie, że chyba muszę to zrobić. :D
OdpowiedzUsuńMogłabyś być moją starszą siostrą i mi tak gotować, achhhh :D
Pozdrawiam, w. :)
Takie ciacho kupisz Kochana w chyba każdym sklepie ale tylko w lodówce! Jest tanie, ją kupuje w Lidlu lub Biedronce za nie całe 3zł. Dlatego nie opłaca mi się go robić;-):-* ściskam!
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
Usuńsuper, bardzo Ci dziękuję, jak czas pozwoli to w weekend wypróbuję :)
UsuńJak dla mnie bardzo efektowny przepis na obiad!
OdpowiedzUsuńUrzekłaś mnie:))
Cieszę się;-)
UsuńBardzo smakowita propozycja!
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł, niech żyje ciasto francuskie, tyle można z niego cudów robić :-)
OdpowiedzUsuńPyszna improwizacja, ciasto francuskie nie pierwszy raz ratuje sytuację, dobrze że w lidlu mają wersję light, bo dosyć często używam:)
UsuńUwielbiam ciasto francuskie a z takim farszem to dopiero,ja często używam ciasta linessa z Lidla i jutro zrobię tą szybką przekąskę.
OdpowiedzUsuńJa też kupuję te z Lidla, jest bardzo smaczne!
Usuń