Dawno temu przepis ten zapożyczyłam od mojej znajomej. Do dziś co jakiś czas towarzyszy nam przy obiedzie. Mogę stwierdzić, że to jeden z moich ulubionych sposobów na kurczaka! Jest idealnie doprawiony i chrupiący. Tak jak lubię!
SKŁADNIKI:
- podwójny filet z kurczaka
- ciemny sos sojowy (może być też ten o smaku grzybowym)
- mąka pszenna
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Filet myjemy i osuszamy. Kroimy na mniejsze kawałki. Zalewamy go sosem sojowym, tak by pokrył każdy kawałek i marynujemy go w lodówce ok. 2 godziny. Po tym czasie obsypujemy delikatnie każdy kawałek mąką i smażymy na rozgrzanym oleju aż będzie złocisty. Usmażonego kurczaka osuszamy na papierowym ręczniku i podajemy z ulubionymi dodatkami (ryż, frytki, sałatka). Smacznego!
Też bardzo lubię kurczaka w sosie sojowym :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzooooo apetycznie :) a uwielbiam potrawki z kurczaka i fryteczki mniam mniam :)
OdpowiedzUsuńOOo, pyszności ;)) i do tego te ziemniaczki! Mniam:))
OdpowiedzUsuńProsty kurczak czasami jest najlepszy :)!
OdpowiedzUsuńZnam ten przepis od Koleżanki.
OdpowiedzUsuńPyszne urozmaicenie obiadowe!
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńZjadłabym taki konkretny obiadzik:)
OdpowiedzUsuńoo, tak podanego kurczaka nie jadlam jeszcze nigdy :) chetnie bym sprobowala!
OdpowiedzUsuńTeraz jak juz mam ten przepis czarno na bialym to juz chyba nie mam wyboru tylko go wyprobowac... A ze bardzo lubie sos sojowy to wiem, ze bedzie pycha!
OdpowiedzUsuń