Translate

poniedziałek, 28 października 2013

Szczupak smażony

Szczupak, to ten co ma taaakie straszne zęby :) A na poważnie jest to ryba drapieżna, która występuje w naszych słodkich wodach. Sposobów jej przyrządzenia jest bardzo wiele jednak moim zdaniem im mniej dodatków, które przytłoczą smak rybki tym lepiej.

 Oczywiście w tym miejscu składam pokłon i podziękowania naszemu prywatnemu wędkarzowi - Danielowi! Dzięki niemu w poniedziałek zaszczycił nas iście świąteczny posiłek. Zapraszam!


piątek, 25 października 2013

Alla carbonara na Światowy Dzień Makaronu

Makaron dostępny jest w prawie 400 kształtach, znamy mnóstwo sposobów jego wykonania oraz przyrządzenia, zjadamy go w milionach ton rocznie, uwielbiamy go! Światowy Dzień Makaronu przypada na 25 dzień października i tylko w tym dniu smakuje tak wyjątkowo. Z tej okazji przyrządziłam go z tym co lubię najbardziej. Zapraszam!

wtorek, 8 października 2013

Zupa grzybowa

Sezon na grzyby jeszcze trwa. I choć ostatnie przymrozki negatywnie wpływały na ich porost to i tak w lesie można było spotkać pojedyncze sztuki. Staram się korzystać z tego czasu i nacieszyć się grzybami póki jeszcze są. W kuchni już stoją małe słoiczki z marynowanymi opieńkami i podgrzybkami, a przy grzejnikach suszą się kolejne okazy, by do świąt nam ich nie zabrakło. Grzybobranie to jedna z form relaksu, która cieszy mnie najbardziej. Jedynie grasujące kleszcze starają się skutecznie mnie odstraszać... ale ja się nie poddaję! Dziś przedstawiam Wam przepis na przepyszną zupę grzybową. Zapraszam!

piątek, 4 października 2013

Błyskawiczna zapiekanka z tortellini i pieczarkami - łatwy sposób na szybki i smaczny obiad!

Nie wiem czy podzielacie moje zdanie, ale uważam, że każda gospodyni domowa powinna posiadać w swojej kuchni naczynie żaroodporne. No dobra, przyda się ono w zasadzie każdemu kto lubi dobrze zjeść :) Dzięki niemu możemy wyczarować pyszny i zdrowy posiłek w zaledwie kilkanaście minut. Do tego, zapiekanki, to świetny sposób na wykorzystanie resztek produktów. Zawsze znajdą się jakieś składniki na smaczny obiad. 

Jakiś czas temu zostałam poproszona o przetestowanie naczynia żaroodpornego Grill&Drop firmy TERMISIL, dlatego pod przepisem będziecie mogli przeczytać moją opinię na temat tego produktu.

A teraz czas na danie, które przygotowałam przy jego użyciu :)