Szczupak, to ten co ma taaakie straszne zęby :) A na poważnie jest to ryba drapieżna, która występuje w naszych słodkich wodach. Sposobów jej przyrządzenia jest bardzo wiele jednak moim zdaniem im mniej dodatków, które przytłoczą smak rybki tym lepiej.
Oczywiście w tym miejscu składam pokłon i podziękowania naszemu prywatnemu wędkarzowi - Danielowi! Dzięki niemu w poniedziałek zaszczycił nas iście świąteczny posiłek. Zapraszam!
SKŁADNIKI:
- świeży szczupak
- 2 duże cebule
- marchewka
- mąka
- 100 g margaryny
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Rybkę trzeba oporządzić, czyli wypatroszyć, oczyścić i pokroić na kawałki lub dzwonki. Cebulę i marchewkę obieramy i kroimy w plastry. W dużej misce układamy rybę z warzywami. Wkładamy ją do lodówki na całą noc. Przed smażeniem rybę oczyszczamy z warzyw, przyprawiamy ją pieprzem i dość mocno solą. Następnie panierujemy w mące. Na patelni topimy margarynę, kładziemy rybę i smażymy z obu stron na złoto. Podajemy gorącą. Smacznego!
nie miałam okazji jeść jeszcze tej ryby! Ale wygląda super ;) W panierce ^^ :D
OdpowiedzUsuńjak mozna nigdy nie jesc szczupaka??
Usuńuwielbiam rybki :)
OdpowiedzUsuńszczupaka również jeszcze nie jadłam, ale rybka świeżo złowiona jest po prostu boska:)
OdpowiedzUsuńAle bym zjadła taką rybkę :)
OdpowiedzUsuńAle pyszności! Zaraz mam ochotę smażyć szczupaka. A ślinianki pracują pełną parą:))
OdpowiedzUsuńRobiłam szczupaka w piątek!:) Bardzo lubię ryby ale nie lubię ich przygotowywać i dłubać w ościach..
OdpowiedzUsuńBardzo pyszna ryba.
OdpowiedzUsuńU Ciebei smakowicie usmażona.
Jako wielka fanka ryb, muszę napisać - rewelacja! :)
OdpowiedzUsuńNiestety wieki nie jadłam szczupaka....:( Szkoda....
OdpowiedzUsuńBardzo lubię rybki a ta wyglada doskonale :)
OdpowiedzUsuńO na taki obiadek to zawsze się piszę!
OdpowiedzUsuńDzisiaj zrobię
OdpowiedzUsuńJuż w porzeczek czeka na mnie szczupaczek😊
OdpowiedzUsuń