Translate

poniedziałek, 28 października 2013

Szczupak smażony

Szczupak, to ten co ma taaakie straszne zęby :) A na poważnie jest to ryba drapieżna, która występuje w naszych słodkich wodach. Sposobów jej przyrządzenia jest bardzo wiele jednak moim zdaniem im mniej dodatków, które przytłoczą smak rybki tym lepiej.

 Oczywiście w tym miejscu składam pokłon i podziękowania naszemu prywatnemu wędkarzowi - Danielowi! Dzięki niemu w poniedziałek zaszczycił nas iście świąteczny posiłek. Zapraszam!



SKŁADNIKI:

- świeży szczupak
- 2 duże cebule
- marchewka
- mąka
- 100 g margaryny
- sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Rybkę trzeba oporządzić, czyli wypatroszyć, oczyścić i pokroić na kawałki lub dzwonki. Cebulę i marchewkę obieramy i kroimy w plastry. W dużej misce układamy rybę z warzywami. Wkładamy ją do lodówki na całą noc. Przed smażeniem rybę oczyszczamy z warzyw, przyprawiamy ją pieprzem i dość mocno solą. Następnie panierujemy w mące. Na patelni topimy margarynę, kładziemy rybę i smażymy z obu stron na złoto. Podajemy gorącą. Smacznego!


14 komentarzy:

  1. nie miałam okazji jeść jeszcze tej ryby! Ale wygląda super ;) W panierce ^^ :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak mozna nigdy nie jesc szczupaka??

      Usuń
  2. szczupaka również jeszcze nie jadłam, ale rybka świeżo złowiona jest po prostu boska:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale pyszności! Zaraz mam ochotę smażyć szczupaka. A ślinianki pracują pełną parą:))

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłam szczupaka w piątek!:) Bardzo lubię ryby ale nie lubię ich przygotowywać i dłubać w ościach..

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo pyszna ryba.
    U Ciebei smakowicie usmażona.

    OdpowiedzUsuń
  6. Jako wielka fanka ryb, muszę napisać - rewelacja! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Niestety wieki nie jadłam szczupaka....:( Szkoda....

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo lubię rybki a ta wyglada doskonale :)

    OdpowiedzUsuń
  9. O na taki obiadek to zawsze się piszę!

    OdpowiedzUsuń
  10. Już w porzeczek czeka na mnie szczupaczek😊

    OdpowiedzUsuń