Translate

sobota, 9 listopada 2013

Hamburger wg Jamie'go Oliver'a

Czy i Wy macie czasem ochotę na coś bardzo niezdrowego? Pizza, kebab, hamburger, frytki ociekające tłuszczem... To tylko kilka podstawowych pozycji fast food, czyli szybkiego, ulicznego jedzenia. Dbając o zdrowie nie musimy z nich zupełnie rezygnować. Wszystko możemy przygotować w zdrowszej i smaczniejszej wersji na sposób domowy. 
Wracając wczoraj z pracy mijałam  pewną restaurację, która apetycznie prezentowała wielką bułkę z dużą porcją mięcha i warzyw... nawet sałata wyglądała tak smakowicie, że ostatkami zdrowego rozsądku skręciłam do sklepu, a nie do wcześnie wspomnianej jadłodajni. W porę przypomniał mi świetny przepis słynnego, brytyjskiego kucharza Jamie'go Oliver'a. Zapraszam Was na hamburgera doskonałego. Bez konserwantów, polepszaczy i zbędnego tłuszczu! 


SKŁADNIKI: (na 6 małych porcji , ja robię z tego 4 większe burgery)

- 500 g dobrej jakości mięsa mielonego wołowego
- 12 krakersów (można zastąpić bułką tartą)
- 8 gałązek natki pietruszki
- 2 czubate łyżeczki musztardy Dijon (można zastąpić dowolną)
- 1 duże jajko
- 1 sałata rzymska lub masłowa
- 3 pomidory
- 1 czerwona cebula (u mnie biała)
- 3-4 korniszony
- 6 bułek (kajzerek)
- 6 plasterków sera (opcjonalnie)
- sól, pieprz, oliwa

PRZYGOTOWANIE:

Krakersy pokrusz i wsyp do miski. Posiekaj drobno pietruszkę. Do miski dodaj natkę, musztardę i mięso. Wbij jajko i dodaj sporo soli i pieprzu. Ugnieć całość i uformuj 6 kotletów o grubości 2 cm. Każdy spłaszcz dłonią ponieważ podczas smażenia mięso się mocno skurczy. Skrop mięso oliwą, przełóż na talerz, przykryj i wstaw do lodówki na około pół godziny.
Warzywa umyj. Sałatę porwij na mniejsze części, pomidora, korniszony i cebulę pokrój w cienkie plasterki.
Na rozgrzanej, dużej patelni połóż kotlety i delikatnie przyciśnij łopatką. Smaż według uznania 3-4 minuty z obu stron. Bułki przekrój na pół i delikatnie przypiecz w tosterze lub na suchej patelni. Układaj składniki na bułce wg gustu. Polej wszystko keczupem i musztardą. Smacznego!


11 komentarzy:

  1. Raz na jakiś czas wszystko jest dozwolone:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A to racja. Nie możemy odmawiać sobie za każdym razem przyjemności :)

      Usuń
  2. Dokładnie, wszystko jest dla ludzi. Raz na jakiś czas, w dodatku w wersji domowej, dlaczego nie. W formie obiadu, czy innego dania, nie nażerając się... :)
    Twój wygląda mega smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie wygląda ten hamburger:)

    OdpowiedzUsuń
  4. zjadłabym takiego hamburgera :)

    OdpowiedzUsuń
  5. krakersy? Ulalal, podoba mi się ta wersja, spróbowałabym, bo J. Olivier ma cudownie smaczne przepisy!

    OdpowiedzUsuń
  6. takie zdrowe burgery kocham:) a wszystko jest dla ludzi:)

    OdpowiedzUsuń
  7. jak ja uwielbiam domowe fast foody:) nawet te robię rzadko ale na prawdę warto im poświęcić więcej czasu:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Taki domowy fast food jak najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń