Translate

piątek, 25 października 2013

Alla carbonara na Światowy Dzień Makaronu

Makaron dostępny jest w prawie 400 kształtach, znamy mnóstwo sposobów jego wykonania oraz przyrządzenia, zjadamy go w milionach ton rocznie, uwielbiamy go! Światowy Dzień Makaronu przypada na 25 dzień października i tylko w tym dniu smakuje tak wyjątkowo. Z tej okazji przyrządziłam go z tym co lubię najbardziej. Zapraszam!

SKŁADNIKI:

- 250 g makaronu świderki 
- 25 dag wędzonego boczku
- 30 dag pieczarek
- mała cebula
- pół pęczka natki pietruszki
- 400 ml śmietanki 30%
- sól, pieprz


PRZYGOTOWANIE:

Makaron gotujemy al dente wg przepisu na opakowaniu. Na suchej patelni podsmażamy pokrojony w drobną kosteczkę boczek. Po kilku minutach dokładamy do niego drobno pokrojoną cebulę oraz pieczarki pokrojone w plasterki. Gdy boczek się usmaży, a cebula i pieczarki zmiękną dolewamy do nich śmietankę. Wszystko gotujemy ok 3 minuty. Po tym czasie dodajemy na patelnię posiekaną natkę pietruszki oraz ugotowany makaron. Wszystko dobrze mieszamy, podajemy gorące. Smacznego!

Rada: Jeśli macie ochotę na gęsty sos, zanim dolejecie śmietankę, dodajcie do niej roztrzepane żółtko kurze.


Przy tej okazji chciałabym się z Wami podzielić opinią na temat zupełnej nowości na rynku makaronów. Marka Elovena, która kojarzona jest głównie z produktami z płatków owsianych proponuje nam aż 6 rodzajów makaronów. Produkty polecam z czystym sumieniem. Przetestowane przeze mnie penne oraz fusilli nie zawiodły mnie smakiem ani jakością. Produkt na szóstkę! z plusem!



Światowy Dzień Makaronu 2013 - 25 października

15 komentarzy: