Translate

piątek, 4 października 2013

Błyskawiczna zapiekanka z tortellini i pieczarkami - łatwy sposób na szybki i smaczny obiad!

Nie wiem czy podzielacie moje zdanie, ale uważam, że każda gospodyni domowa powinna posiadać w swojej kuchni naczynie żaroodporne. No dobra, przyda się ono w zasadzie każdemu kto lubi dobrze zjeść :) Dzięki niemu możemy wyczarować pyszny i zdrowy posiłek w zaledwie kilkanaście minut. Do tego, zapiekanki, to świetny sposób na wykorzystanie resztek produktów. Zawsze znajdą się jakieś składniki na smaczny obiad. 

Jakiś czas temu zostałam poproszona o przetestowanie naczynia żaroodpornego Grill&Drop firmy TERMISIL, dlatego pod przepisem będziecie mogli przeczytać moją opinię na temat tego produktu.

A teraz czas na danie, które przygotowałam przy jego użyciu :)


SKŁADNIKI:
- 250 g tortellini z serem
- 30 dag pieczarek
- cebula
- 150 ml śmietanki 30%
- 150 ml śmietany 18%
- 10 dag tartego żółtego sera
- sól, pieprz, cukier, oregano
- 3 łyżki oleju
- masło


PRZYGOTOWANIE:

Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, a pieczarki na mniejsze części. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy na nim cebulę, następnie dodajemy  grzyby i lekko solimy. Dzięki temu puszczą wodę, która z czasem wyparuje. W tym czasie gotujemy tortellini według przepisu na opakowaniu, by było al dente. Gdy pieczarki troszkę zmiękną dodajemy do nich śmietankę, a po wymieszaniu dodajemy śmietanę 18% i doprawiamy do smaku. Nasze naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wlewamy do niego sos i tortellini delikatnie mieszając. Całość posypujemy startym serem oraz oregano. Zapiekamy w nagrzanym do 180°C przez 15 minut. Smacznego!




Naczynie żaroodporne, które testowałam to innowacyjny produkt, w którym zastosowano system Grill&Drop. Wymusza on obieg pary wodnej, co sprawia, że potrawy są soczyste, aromatyczne i smaczne. Gotowanie staje się łatwiejsze i przyjemniejsze. Dodatkowo szklane ryfle na dnie naczynia zapobiegają przywieraniu potraw, a szklane krople na pokrywie zapewniają równomierne nawilżanie potrawy.

By tego było mało szkło borokrzemowe, z którego wykonano naczynie jest odporne na zarysowania i matowienie. Można spokojnie myć je w zmywarce. Szkło nie wchodzi w reakcje z żywnością i nie absorbuje zapachów. Jest odporne na temperaturę od -50°C do +500°C. Od dziś w jednym naczyniu możesz przygotować potrawę, podać ją na stół, przechować w lodówce, odgrzać w piekarniku lub mikrofalówce, a później łatwo umyć w zmywarce. Po prostu rewelacja!

Dzięki naczyniu Termisil poczułam przypływ inspiracji i już planuję kolejny, pyszny i zdrowy obiad dla całej rodziny. Stwierdzam z czystym sumieniem, że naczynie jest godne polecenia. Jakość na ocenę celującą! Z przyjemnością wymienię dotychczasowe naczynia na Termisil!

Zachęcam Was do odwiedzenia strony Internetowej TERMISIL oraz ciekawego profilu na facebook'u, gdzie znajdziecie przydatne rady i ciekawe konkursy. 

20 komentarzy:

  1. pysznie! Nie mogłaś podac lepiej <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam kilka takich naczyń w różnej wielkości i też używam, pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapiekanka super! Naczynie jak najbardziej potrzebne w kuchni:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię zapiekanki z takich naczyń, zawsze pyszne niezależnie od doboru składników ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam pieczarki w każdej postaci:) apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajne danie.
    Uwielbiam takie połączenia smaków.
    A naczynia żaroodporne bardzo ułatwiają pracę w kuchni.

    OdpowiedzUsuń
  7. Zdecydowanie moje smaki. Zapiekanka musiała być pyszna :))

    OdpowiedzUsuń
  8. Pomyśleć że ja z tortellini robiłam jedynie sałatki...

    OdpowiedzUsuń
  9. bardzo lubię tego typu zapiekanki:)

    OdpowiedzUsuń
  10. This looks amazing! I now know what we are having for breakfast tomorrow.

    OdpowiedzUsuń
  11. Lubię takie szybkie dania. często ratują nas w kłopocie niespodziewanych głodomorów:)

    OdpowiedzUsuń
  12. mmm wygląda smakowicie ;) uwielbiam takie jedzonko ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Napewno pyszna ! Uwielbiam pieczarki :)

    OdpowiedzUsuń
  14. 2 smietany, maslo, ser, olej, makaron z serem..- pewnie pyszne ale strasznie ciezkie danie. Super pomysl na obiad. szkoda tylkoze nie skorzystam bo bede sie czula zmeczona do konca dnia po takiej bombie..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie każde danie makaronowe łączy się z przesytem. Ale staram się nie odmawiać sobie tego co mi smakuje :)

      Usuń