Zupa meksykańska to moja propozycja na szybkie i sycące danie jednogarnkowe. Połączenie mięsa mielonego z aromatycznymi przyprawami oraz warzywami to strzał w dziesiątkę.
Poza tym, danie możemy ugotować na dwa dni - zupa na drugi dzień smakuje jeszcze lepiej, a zaoszczędzony czas możemy poświęcić swoim bliskim lub na coś przyjemnego. Zapraszam!
SKŁADNIKI:
- 0,5 kg mięsa mielonego (najlepiej wołowe, ale łopatka też może być)
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka białej fasoli
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 duża cebula
- 1 duża czerwona papryka
- 3 ząbki czosnku
- papryczka chilli
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 op. przyprawy do potraw meksykańskich
- po 1/2 łyżeczki bazylii i oregano
- po 1/2 łyżeczki papryki mielonej słodkiej i ostrej
- 2 liście laurowe
- 3 kulki ziela angielskiego
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
1. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i szklimy na nim cebulę pokrojoną w kosteczkę. Gdy cebula zmięknie, na patelnię dodajemy mięso oraz połowę przyprawy meksykańskiej. Mięso smażymy aż lekko się zarumieni.
2. Pod koniec smażenia na patelnię dodajemy przeciśnięty czosnek, paprykę pokrojoną w kostkę, drobno pokrojoną papryczkę chilli (ilość wg uznania) oraz koncentrat pomidorowy, zioła i papryki mielone. Wszystko dokładnie mieszamy i dusimy ok. 5 minut.
3. W dużym garnku umieszczamy zawartość wszystkich puszek, liście laurowe oraz ziele angielskiej i doprowadzamy do wrzenia.
4. Do garnka dodajemy zawartość patelni, resztę przyprawy meksykańskiej jeśli zupa jest zbyt gęsta, można dolać wody i ponownie zagotować. Gotować na wolnym ogniu, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
5. Zupę doprawić solą i pieprzem. Podawać z chipsami Tortilla. Smacznego!
Super, smaczne, pożywne i kolorowe danie :)
OdpowiedzUsuńŚwietna sycąca zupa:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam ją i zimą często robię :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie - super urozmaicenie od klasycznych rosołków i pomidorowych. I chyba też bardziej sycąca niż takie lekkie zupy.
OdpowiedzUsuńDokładnie, zupa spokojnie zastępuję oba dania obiadowe :)
Usuńkonkretna zupka, w sam raz dla głodomorów :)
OdpowiedzUsuńZawartość puszek razem z tym gęstym płynem (fasolowym czy kukurydzianym), czy może odsączoną zawartość puszek? 🤔
OdpowiedzUsuńPłyny z puszek też wlewamy do garnka :)
Usuń