Różowe jajka to moja propozycja na wielkanocny stół. Dzięki marynacie stają się bardziej jędrne, lekko przechodzą buraczkowym smakiem, a przy tym wyglądają bardzo efektownie. Najlepiej smakują z dodatkiem majonezu. Całość wykonuje się bardzo szybko, wystarczy zrobić je w sobotni wieczór, żeby przy wielkanocnym śniadaniu cieszyć się ich smakiem. Zapraszam!
SKŁADNIKI:
- 6-8 jajek z wolnego wybiegu
- 2 duże buraki
- 2 szklanki wody
- 3/4 szklanka octu 10%
- 2 liście laurowe
- 5 kulek ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cukru
PRZYGOTOWANIE:
1. Przygotowujemy zalewę: Obrane buraki kroimy w plastry, umieszczamy w garnku i zalewamy wodą oraz octem. Do garnka dodajemy resztę przypraw.
2. Marynatę doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy na małym ogniu przez ok. 15 minut. Studzimy i odcedzamy.
3. Jajka gotujemy na twardo (10 minut), studzimy i obieramy. Zalewamy ostudzoną marynatą i pozostawiamy w chłodnym miejscu przez ok. 8 godzin.
Na pewno zrobię, wyglądają szałowo :)
OdpowiedzUsuńRewelacyjne!
OdpowiedzUsuńWitaj! Jesteśmy zbiorem blogów kulinarnych, promującym przepisy blogerów. Dołączyło do nas już przeszło 1000 blogerów, a ich przepisy zostały wyświetlone przeszło 21 milionów razy! Miło by nam było, jeśli zechciałabyś dodać swojego bloga do naszego Katalogu Smaków. Serdecznie zapraszamy do rejestracji na : www.katalogsmakow.pl (należy kliknąć w "MOJE KONTO" w prawym górnym rogu strony. Pozdrawiamy!
OdpowiedzUsuńWyglądają szalowo.👍😁🙂
OdpowiedzUsuńSuper
OdpowiedzUsuńPróbowałem bardzo dobre
OdpowiedzUsuń