Translate

środa, 12 kwietnia 2017

Żurek śląski

Żurek śląski to pożywna zupa, którą dobrze znają mieszkańcy Śląska. Pewnie każde domostwo ma swój niepowtarzalny przepis, więc i ja podzielę się z Wami moją recepturą. Przyznam, że żurek to moja ulubiona zupa - jest odpowiednio gęsta, kwaśna i porządnie doprawiona majerankiem. Gotowana na wędzonce z dodatkiem kiełbasy i boczku. Zapraszam!

SKŁADNIKI:

  • 500 ml zakwasu na żurek
  • 0,8 kg wędzonych kości/żeberek
  • 2 litry wody
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 1 kawałek selera
  • 2 ząbki czosnku
  • cebula
  • 0,5 kg wędzonej kiełbasy
  • 0,2 kg wędzonego boczku
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • 2 liście laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • otarty majeranek (ok. łyżki)
  • sól i pieprz
  • dodatkowo: 0,5 kg ziemniaków, cebula, 2 łyżki oleju, jajka 
PRZYGOTOWANIE:

1. Zaczynamy od wywaru. Kości wraz z obraną marchewką, pietruszką i selerem umieszczamy w dużym garnku i zalewamy zimną wodą. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Wywar doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na malutkim ogniu przez co najmniej 30-40 minut.

2. W międzyczasie na patelni smażymy na złoto pokrojony w kostkę boczek. Gdy boczek lekko się wytopi na patelnię dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i smażymy do czasu, aż wszystko się zrumieni. Zawartość patelni dodajemy do wywaru.

3. Na tej samej patelni lekko podsmażamy kiełbasę pokrojoną w półksiężyce (można użyć do tego tłuszczu z boczku lub dodać 2 łyżki oleju). Gdy kiełbasa się zarumieni, dodajemy ją do zupy. Teraz wyławiamy z zupy kości, marchew, pietruszkę oraz seler.

4. Do tak przygotowanej bazy dodajemy zakwas, chrzan, przeciśnięty przez praskę czosnek (po 1 ząbku, sprawdzając czy smak nam odpowiada) oraz otarty w dłoniach majeranek. Całość dobrze mieszamy i gotujemy nadal na wolnym ogniu 5 minut. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dodajemy stopniowo więcej wody, aż uzyskamy oczekiwaną gęstość. Doprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie majerankiem.

5. Zupę podaję z ugotowanymi ziemniakami, tłuczonymi z zrumienioną na oleju cebulką oraz jajkiem ugotowanym na twardo. 

6. Do żurku można obrać mięso z kości wędzonych - jest bardzo smaczne. Możemy też do zupy dodać 2 łyżki śmietany (zahartowanej), a kiełbasę smażoną zamienić na białą, którą ugotujemy w całości z wywarem na samym początku. Smacznego!


1 komentarz: