Translate

poniedziałek, 25 kwietnia 2016

Zapiekanka ziemniaczana z brokułami i boczkiem

Zapiekanki mają to do siebie, że możemy je zrobić z tego, co akurat mamy pod ręką. Wystarczą warzywa, odrobina sera i śmietanka/jajka na sos. Zapiekanka to doskonały pomysł na wykorzystanie resztek z lodówki - bo przecież nikt nie lubi wyrzucać żywności. Jeśli chodzi za Wami pyszny i pożywny obiad, gwarantuję, połączenie ziemniaków, brokuła, pieczarek i boczku Was nie zawiedzie. Do tego szklanka kefiru i czego chcieć więcej? Zapraszam!



SKŁADNIKI:

  • 4 duże ziemniaki
  • 1 brokuł
  • 200 g wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 6 pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 100 g tartego sera mozzarella 
  • łyżeczka majeranku
  • sól, pieprz
  • 2-3 łyżki oleju

PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki obieramy i myjemy. W dwóch osobnych garnkach gotujemy w osolonej wodzie ziemniaki i brokuła na al dente.
Boczek kroimy w kostkę i smażymy na patelni. Pod koniec smażenia boczku, dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulkę i przeciśnięty czosnek, całość smażymy, aż boczek będzie zrumieniony, a cebula zeszklona.
Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na łyżce oleju aż zmiękną.
W miseczce mieszamy jaja ze śmietanką i całość doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem.
Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem i układamy warstwowo:
- podgotowane ziemniaki, pokrojone w plasterki
- boczek z cebulką
- podgotowanego i podzielonego na różyczki brokuła
- pieczarki
Warstwy układamy do wyczerpania się składników. Całość zalewamy sosem i posypujemy serem. Naczynie przykrywamy (jeśli nie mamy do niego pokrywki, wystarczy folia aluminiowa) i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 st. C. Danie pieczemy ok. 20-25 minut, do momentu, aż wszystko będzie miękkie. Pod koniec, naczynie odkrywamy, by ser się zrumienił. Podajemy np. z kefirem. Smacznego!


4 komentarze:

  1. no dokładnie! Zapiekanka ze wszystkiego jest najlepsza ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszna zapiekanka i to fakt uwielbiam je za ich nieograniczone możliwości smakowe :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapiekanka to zdecydowanie niedoceniane danie. Smakuje na świeżo, zaraz po wyjęciu z piekarnika. A jego resztka jest fenomenalnym pomysłem na śniadanie na wynos, do pracy.
    Proszę jak najwięcej zapiekanek:))

    OdpowiedzUsuń