Raz na jakiś czas przychodzi nam smak na zupę jak u Mamy. Taką, którą pamiętamy z dzieciństwa i od razu buzia jest uśmiechnięta. Właśnie taką Wam dzisiaj prezentuję. Zapraszam!
SKŁADNIKI:
- 500 g ogórków kiszonych (nie zakwaszanych!)
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- mały kawałek selera
- 2-3 duże ziemniaki
- 4 skrzydełka z kurczaka
- 2 litry wody
- 3 kulki ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 3 szczypty kminku mielonego
- pieprz, sól, ew. przyprawa do zup
- opcjonalnie: 2 łyżki śmietany, świeży koperek do posypania
PRZYGOTOWANIE:
Przygotowujemy wywar. Warzywa myjemy i obieramy (marchew, pietruszkę, seler i ziemniaki). Pietruszkę, seler i półtorej marchewki ścieramy prosto do garnka, dodajemy też umyte skrzydełka, resztę marchewki w całości, ziele angielskie i liść laurowy. Całość zalewamy zimną wodą i gotujemy rosół.
Po ok. pół godziny do rosołu dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy do miękkości. Teraz dodajemy starte ogórki (można je wcześniej poddusić na łyżce masła, by zmiękły) i jeszcze chwilę gotujemy do miękkości.
Po tym czasie z zupy wyławiamy skrzydełka i marchewkę (tę w całości) i doprawiamy zupę do smaku.
Zupę możemy zabielić śmietaną. Do kubka wlewamy śmietanę i kilka łyżek gorącej zupy. Całość mieszamy i wlewamy do garnka energicznie mieszając (by śmietana się nie zważyła). Zupę możemy podać posypaną świeżym koperkiem. Smacznego!
O właśnie dawno nie robiłam jej.
OdpowiedzUsuńuwielbiam ogórkową! :)
OdpowiedzUsuńdomowa ogórkowa - mniam! :)
OdpowiedzUsuńCzy taką oto zupkę mogłabym zrobić bez skrzydełek czy jakiego kolwiek mieska ?
OdpowiedzUsuńJak najbardziej. Wtedy można dodać do zupki troszkę masła (można na nim podsmażyć warzywka), by nie była taka wodnista i już :)
UsuńW takim razie pomysł na jutrzejszy obiad jest! Dziękuję :)
UsuńSmacznego 😊
Usuń