Translate

środa, 2 marca 2016

Sałatka z rukoli z serem pleśniowym, orzechami i pomarańczą

Lubicie rukolę? Jeśli tak, to pewnie też nie raz zastanawialiście się dlaczego nie sprzedają jej na wagę? Kupując duże pudełko rukoli dostępne w większości sklepach zużywam jej tylko połowę, a reszta marnieje w lodówce. Nie zawsze mam pomysł jak ją wykorzystać. Tym razem postanowiłam coś z niej przyrządzić. Mąż zaproponował sałatkę i wyszło pysznie. Zapraszam!

SKŁADNIKI: dla 2 osób
  • 2 duże garści umytej rukoli
  • 1 słodka pomarańcza
  • 60 g sera pleśniowego typu Lazur
  • garść orzechów włoskich (obranych)
  • 2 łyżki płynnego miodu
Sos:
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
PRZYGOTOWANIE:

Na suchej patelni podprażyć orzechy (ok. 2 minuty), następnie polać je miodem i jeszcze chwilkę prażyć, by każdy orzech był nim obtoczony. Odstawić do wystygnięcia. 
Pomarańczę obrać i każdą cząstkę wyfiletować z białych błonek. Pokroić na mniejsze części. Ser pokruszyć.
Na talerzu ułożyć rukolę wraz z pomarańczami, orzechami i serem. Całość skropić sosem i od razu podawać. Smacznego!


3 komentarze:

  1. Wspaniała :-) ja rukolę po prostu kocham :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. właśnie często tak mam, że potem faktycznie mi się marnuje :(
    Ale połączenie smaków perfekcyjne! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. mniam! :) fajne połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń