Translate

niedziela, 6 marca 2016

Jabłka w cieście

Jabłka w cieście kojarzą mi się z dzieciństwem, a Wam? Owoce z ogrodu były najsmaczniejsze... och ten smak! Pamiętam jak Mama przygotowywała nam z nich różne desery, czy na przykład racuchy na obiad. I tak ni stąd ni zowąd, ostatnio przyszła chęć na jabłka w cieście. Myślę, że to fajny pomysł na domowy deser czy podwieczorek. Smakują na ciepło i na zimno, nawet na drugi dzień w pracy. Zapraszam!


SKŁADNIKI:
  • 4 duże jabłka
  • sok z połowy cytryny
  • cukier puder lub cukier wymieszany z cynamonem do obtoczenia
  • olej lub masło klarowane do smażenia
Ciasto:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 130 ml mleka
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenie
  • 2 łyżeczki cukru
  • szczypta soli
PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki ciasta miksujemy na gładką masę i odstawiamy.
Jabłka myjemy, obieramy i kroimy na co najmniej centymetrowe plastry. Teraz małym nożykiem wykrawamy z jabłek gniazda nasienne. W każdy plaster wmasowujemy sok z cytryny, by owoce nie ściemniały. 
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (ilość taka, by sięgała przynajmniej połowy plastra jabłka). Każdy plaster jabłka zanurzamy w cieście i smażymy z obu stron na złoto-brązowo. Jeszcze ciepłe jabłka obtaczamy w cukrze lub posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!




6 komentarzy:

  1. o tak, mi te jabłka też kojarzą się z dzieciństwem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszniutkie Ci wyszły! Baaardzo apetycznie uchwycone te Twoje placuszki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale pyszny deser! Choć jak to deser chyba kalori ma sporo pomimo owocowego środka ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nic dodać, nic ująć. Danie - spełnienie marzeń:))

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyszły jak marzenie.. pysznie!

    OdpowiedzUsuń