Pyszne, chrupiące ciastka z kremowym serkiem i ananasem to propozycja dla zabieganych, ale też dla tych co nie wyobrażają sobie porannej kawy/ herbaty bez czegoś słodkiego. Tak jak ja. Ciasteczka robi się błyskawicznie. Są pożywne i baaardzo chrupiące. Zresztą amatorów ciasta francuskiego nie muszę zbyt długo namawiać. Zapraszam :)
- opakowanie ciasta francuskiego
- 150 g słodkiego serka kanapkowego (u mnie Almette brzoskwiniowy z wanilią)
- ok. pół puszki ananasa pokrojonego w kawałki
- cukier perlisty lub cukier puder
- do posmarowania: jajko (roztrzepane) lub mleko
PRZYGOTOWANIE:
Ananasa odsączamy na sicie. Ciasto francuskie rozwijamy i całe smarujemy serkiem. Na całości rozkładamy ananasa. Ciasto ściśle zawijamy w długi rulon i kroimy na ok. 2 cm kawałki.
Na blasze z piekarnika wykładamy papier (może być ten, w który było zawinięte ciasto francuskie).
Na papierze układamy nasze ciastka w odległości ok. 3 cm od siebie (troszkę urosną). Ciasteczka delikatnie smarujemy roztrzepanym jajkiem lub mlekiem i posypujemy cukrem perlistym (jeżeli mamy tylko cukier puder, posypujemy nim upieczone już ciasteczka.
Blachę wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 st. C i pieczemy przez ok. 25-30 minut, aż ciastka będą złoto-brązowe. Smacznego!
Uwielbiam ananasa, ale niezbyt często wykorzystuję go do wypieków, fajny pomysł z takimi ciastkami!
OdpowiedzUsuńO jak dobrze, że są tacy, którzy też czasami idą na skróty. Takie ciastka można robić dwa dni ale można też 15 minut. Zaliczam się do tej drugiej kategorii. Dobrze wyglądają w wyobraźnia podpowiada mi, że świetnie smakują:))
OdpowiedzUsuńulala.. jaka słodkość! :) są urocze i na pewno przepyszne :)
OdpowiedzUsuńFajna propozycja na coś szybkiego i w dodatku pysznego :)
OdpowiedzUsuńfajny pomysł na szybki deser :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie zawijaski :-)
OdpowiedzUsuń