Pomysł na ciasteczka chodził mi po głowie od kilku dni. Miałam wielką ochotę na syte ciacha, najeżone bakaliami. I tak powstały w kilka minut pyszne ciasteczka owsiane, które zadowoliły moje podniebienie. Mąż do połowy masy dodał czekoladę i też był zachwycony ze swojej partii słodkości :) Zapraszam po przepis.
SKŁADNIKI:
- 1 szklanka płatków owsianych
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- jajko
- 130 g masła
- garść suszonej żurawiny
- 2 garści rodzynek
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- 80 g cukru trzcinowego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej'
- opcjonalnie: kilka kostek pokrojonej w kosteczkę czekolady
PRZYGOTOWANIE:
Masło roztopić w rondelku, a jajko roztrzepać widelcem w kubku. Wszystkie suche składniki dobrze wymieszać w misce, następnie dodać przestudzone masło i jajko. Połączyć rękoma. Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego i lekko spłaszczyć. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku do 180 st.C ok 15 minut, aż się ładnie zrumienią. Smacznego!
Takie ciasteczka są pyszne do kawy! :)
OdpowiedzUsuńlubię ciastka owsiane :) i sama często robię :)
OdpowiedzUsuńAle pulchniutkie :)
OdpowiedzUsuńkochałabym obie wersje, czy to z czekoladą czy bez! :)
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie :)
Słodkie i chrupiące, czyli to co lubię :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie piekę 🥰 zobaczymy co wyjdzie 🥰 na surowo też dobre 🤣
OdpowiedzUsuń