Konfitura z czerwonej cebuli to smaczny dodatek do dań mięsnych, ale też kanapek. Ja podałam ją z "szarpaną wieprzowiną", czyli pulled pork. Genialne połączenie kruchego mięsa z intensywnym smakiem duszonej cebuli trafiło w nasz gust. Myślę, że i Wam zasmakuje, dlatego zapraszam do wypróbowania.
SKŁADNIKI:
- 2 duże czerwone cebule (ok. 40-45 dag)
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego
- 100 ml czerwonego wina (najlepiej wytrawne)
- 50 ml octu balsamicznego
- sól i świeżo mielony pieprz
W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę pokrojoną w piórka i smażymy na niewielkim ogniu do czasu aż cebula się zeszkli (nie możemy jej przypalić). Teraz dodajemy cukier i mieszamy do jego rozpuszczenia. Wlewamy ocet oraz wino i gotujemy na bardzo małym ogniu do czasu aż cebula zmięknie i nabierze delikatnej kleistości jak konfitura. Na końcu całość doprawiamy solą i pieprzem, przekładamy do wyparzonego słoiczka i przechowujemy w lodówce. Smacznego!
Pięknie się prezentuje!
OdpowiedzUsuńJa podaję ją również do pasztetów i serów.
Pozdrowienia.
Pyszny przepis :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam konfiturę z cebuli :)
OdpowiedzUsuńta konfitura jest rewelacyjna :)
OdpowiedzUsuńMożna nie dodawać wina? Albo dodać cos innego? nie przepadam za alkoholem w jedzeniu.
OdpowiedzUsuńCały alkohol zostaje wyparowany pod wpływem duszenia. Natomiast jeśli nawet aromat wina Pani przeszkadza, można je zastąpić po prostu octem (czerwonym, winnym lub ewentualnie balsamicznym).
OdpowiedzUsuń