Translate

wtorek, 15 września 2015

Konfitura z czerwonej cebuli

 Konfitura z czerwonej cebuli to smaczny dodatek do dań mięsnych, ale też kanapek. Ja podałam ją z "szarpaną wieprzowiną", czyli pulled pork. Genialne połączenie kruchego mięsa z intensywnym smakiem duszonej cebuli trafiło w nasz gust. Myślę, że i Wam zasmakuje, dlatego zapraszam do wypróbowania.


SKŁADNIKI:
  • 2 duże czerwone cebule (ok. 40-45 dag)
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 100 ml czerwonego wina (najlepiej wytrawne)
  • 50 ml octu balsamicznego
  • sól i świeżo mielony pieprz
PRZYGOTOWANIE:

W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę pokrojoną w piórka i smażymy na niewielkim ogniu do czasu aż cebula się zeszkli (nie możemy jej przypalić). Teraz dodajemy cukier i mieszamy do jego rozpuszczenia. Wlewamy ocet oraz wino i gotujemy na bardzo małym ogniu do czasu aż cebula zmięknie i nabierze delikatnej kleistości jak konfitura. Na końcu całość doprawiamy solą i pieprzem, przekładamy do wyparzonego słoiczka i przechowujemy w lodówce. Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Pięknie się prezentuje!
    Ja podaję ją również do pasztetów i serów.
    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam konfiturę z cebuli :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ta konfitura jest rewelacyjna :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Można nie dodawać wina? Albo dodać cos innego? nie przepadam za alkoholem w jedzeniu.

    OdpowiedzUsuń
  5. Cały alkohol zostaje wyparowany pod wpływem duszenia. Natomiast jeśli nawet aromat wina Pani przeszkadza, można je zastąpić po prostu octem (czerwonym, winnym lub ewentualnie balsamicznym).

    OdpowiedzUsuń