Translate

piątek, 18 września 2015

Sernik na zimno z bananami

Kilka dni temu otrzymałam od brata dość sporą ilość serków homogenizowanych, waniliowych. Pierwsza moja myśl, będzie sernik na zimno. Jeszcze tego samego dnia upiekłam spód biszkoptowy i zabrałam się za masę. Sernik powstał z tego co akurat było w domu. Dodałam do niego banana i wykończyłam galaretą cytrynową. Prosty, a jakże smaczny sernik na zimno cieszył domowników swoją obecnością. Zapraszam po przepis!


SKŁADNIKI: (tortownica o średnicy 23 cm)


Biszkopt:
  • 100 g mąki pszennej tortowej
  • 80 g cukru
  • 3 średnie jajka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa sernikowa:
  • 1000 ml serka homogenizowanego, waniliowego
  • 2 czubate łyżki żelatyny + 100 ml gorącej wody 
  • cukier puder wg uznania
  • banan (y) - miałam tylko jednego
  • galaretka cytrynowa + 400 ml gorącej wody
PRZYGOTOWANIE:

Biszkopt: Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. W misce ubijamy (na najwyższych obrotach miksera) jajka z cukrem na białą puszystą masę, następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy mikserem na najniższych obrotach do połączenia się składników. Masę przelewamy do formy i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C przez ok. 15 minut (do suchego patyczka).

Sernik: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie (400ml) i odstawiamy do schłodzenia. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie (100 ml) i odstawiamy. W dużej misce mieszamy serki homogenizowane z cukrem pudrem do uzyskania odpowiedniego dla nas stopnia słodkości. Do serków wlewamy żelatynę i natychmiast dokładnie miksujemy. Masę serową wylewamy na ostudzony biszkopt i wtykamy w nią pokrojone w plasterki banany. Całość wygładzamy łyżką i chłodzimy w lodówce. Gdy serki stężeją wylewamy na nie tężejącą galaretkę i ponownie całość chłodzimy 2-3 godziny w lodówce. Smacznego!


10 komentarzy:

  1. Ale smacznie wygląda. Zjadłabym teraz takiego serniczka :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniały serniczek, taki lekki i letni :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ślicznie wygląda ten banan w środku :)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo lubię ciasta z dodatkiem bananów, sernik na zimno z nim tez musi byc wyborny :)

    OdpowiedzUsuń
  5. pysznie wykorzystałaś prezent od brata:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Czasami nie trzeba specjalnie kombinować, żeby było dobrze. I twój sernik jest tego najlepszym dowodem.
    Wygląda wyjątkowo apetycznie:))

    OdpowiedzUsuń
  7. Tak mnie ten sernik na zimno zainspirował, ze zrobiłam juz dwa - jeden do biura a drugi do domu właśnie sie chłodzi w lodówce!

    OdpowiedzUsuń