Translate

środa, 9 września 2015

Bułki pszenne do burgerów

Pewnie się ze mną zgodzicie, że nie ma nic wspanialszego od domu pachnącego chlebem, bułkami czy ciastem. Taki dom kojarzy się z ciepłem, rodziną i miłością. Piekąc te bułki tak się właśnie czułam. Pszenne, maślane bułeczki wspaniale sprawdzą się na śniadanie z własnoręcznie zrobioną konfiturą lub do przygotowania domowych burgerów, albo jeszcze do podania "szarpanej" wieprzowiny -  tak jak w moim przypadku. Są pulchne i pachnące. Nie ma w nich żadnych konserwantów ani polepszaczy - jak w tych kupnych. Zapraszam!


SKŁADNIKI:
  • 7 gram suchych drożdży
  • 100 ml ciepłej wody
  • 3 łyżki mleka (w temp. pokojowej)
  • 2 łyżki cukru  

  •  600 ml mąki (3x200 ml filiżanka)
  • 1 duże jajko (w temp. pokojowej)
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 3 łyżki miękkiego masła
  •  
  • 1 jajko
  • 2 łyżki wody
SKŁADNIKI:

Na początku przygotowujemy zaczyn: drożdże, cukier, ciepłą wodę i mleko mieszamy w szklanej misce i odstawiamy na 10 minut aż drożdże zaczną pracować.
W dużej misce mieszamy mąkę, masło i sól. Gdy powstaną maślano-mączne grudki dodajemy jajko oraz spieniony zaczyn drożdżowy. Wyrabiamy elastyczne ciasto do czasu aż będzie gładkie i jednolite (ok. 5 minut). Wyrobione ciasto przykrywamy w misce ściereczką i odkładamy na ok. godzinę w ciepłe miejsce.
Gdy ciasto urośnie dzielimy je na 6 części i każdą formujemy na kształt bułki. Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w równych odstępach. Znowu przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na ok. godzinę w ciepłe miejsce.
Gdy bułeczki urosną smarujemy je roztrzepanym jajkiem z 2 łyżkami wody - dzięki temu pięknie się zarumienią, możemy je posypać makiem, sezamem lub grubą solą - kto co woli. Bułki pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopi C do czasu aż się zarumienią (ok. 20 minut). Smacznego!



7 komentarzy: