Gdybym zrobiła konkurs na najczęściej podawane przeze mnie danie latem, jestem pewna, że placuszki z cukinii by go wygrały. Są świetną alternatywą dla tych ziemniaczanych. To łatwe i szybkie w przygotowaniu danie, a by tego było mało, składniki latem są bardzo tanie.
Ostatnio wypróbowałam przepis Ewy Wachowicz i jestem nim zachwycona. Gorąco Wam go polecam - póki cukinia uśmiecha się do nas ze straganów :) Zapraszam!
SKŁADNIKI:
- 1 średnia cukinia (lub 2-3 małe)
- 2 jajka
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki jogurtu naturalnego (ew. śmietany)
- 4 łyżki mąki pszennej
- sól i pieprz
- olej do smażenia
- opcjonalnie posiekany koperek
Cukinię umyć, odciąć końce i zetrzeć na tarce o grubych oczkach (najlepiej użyć do tego robota kuchennego). Lekko ją posolić i odstawić na 10-15 minut by puściła sok. Po tym czasie mocno ją odsączyć z nadmiaru wody.
Cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Do odciśniętej cukinii dodać cebulę, czosnek, jajka, jogurt oraz mąkę. Wszystko doprawić solą i pieprzem (ewentualnie dodać koperek) i dobrze wymieszać, aż składniki się połączą (tu też przyda się robot kuchenny, ale i bez niego nie jest to trudne).
Na dużej patelni rozgrzać olej i łyżką stołową nakładać ciasto, formując płaskie placuszki. Smażyć z obu stron na złoto. Usmażone odsączyć na papierowym ręczniku. Podawać gorące (zimne też są pyszne) z np. sosem czosnkowo-koperkowym lub jogurtem. Smacznego!
O ze smietaną nie robiłam, ale z fetą tak.
OdpowiedzUsuńSmacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńPyszne!
OdpowiedzUsuńZjadlabym z rozkoszą!
Fajne placki :)
OdpowiedzUsuńplacki z cukinii w sezonie są u mnie dość często na obiad :)
OdpowiedzUsuńsmaczne ale nie przesadzać z solą! :)
OdpowiedzUsuń