Lato w tym roku rozpieszcza nas pogodą jak ze śródziemnomorskich kurortów. Jest tak ciepło, że tradycyjne obiady w wolne dni odchodzą w zapomnienie. Czy Wy też tak macie? U nas sezon grillowy trwa w najlepsze. Co weekend rozgrzewamy grilla do czerwoności i celebrujemy czas posiłków spożywanych na świeżym powietrzu.
Dzisiaj chciałam Wam pokazać przepis na pyszne ziemniaczki z grilla, który dawno temu dostałam od mojej koleżanki. Od tego czasu, gdy tylko grillujemy, ziemniaczki muszę być. Najpyszniejsze są te młode, więc czas na nie jest odpowiedni. Podaję je do mięska z grilla wraz z sosem czosnkowym, ale solo również są pyszne. Zapraszam!
SKŁADNIKI: na ok. 10 sztuk
- 10-15 młodych ziemniaczków (na jedną część folii 1-1,5 ziemniaka)
- 1-2 cebule
- 10 kosteczek masła 1x1 cm
- 2-3 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- sól, pieprz lub Vegeta
- folia aluminiowa (gruba)
Ziemniaczki dokładnie myjemy i kroimy w cieniutkie talarki (młode nie obieramy ze skórki). Cebulę obieramy i kroimy w cienkie półksiężyce. Czosnek obieramy i przeciskamy. Folię aluminiową rwiemy na duże prostokąty (ok. 17 cm szerokie). Na każdej foli układamy ziemniaczane talarki, na nich układamy cebulkę, troszkę czosnku, kosteczkę masła i natkę. Całość sypiemy przyprawami i szczelnie zamykamy. Pakunki układamy na rozgrzanym grillu. Grillujemy je do czasu, aż ziemniaki będą miękkie (ok. 15 min). Smacznego!
Ziemniaki sa moja slaboscia a te wygladaja oblednie ! ;)
OdpowiedzUsuńWykorzystam przepis na pewno:-)
OdpowiedzUsuńmmmm uwielbiam ziemniaczki z grilla! na pewno wykorzystam Twój przepis :)
OdpowiedzUsuńpodoba mi sie ten pomysł na ziemniaczki :)
OdpowiedzUsuńJuż nie mogę się doczekać kiedy wypróbuje ten przepis!
OdpowiedzUsuńNajlepsze ziemniaki :)
OdpowiedzUsuńZrobione na dzisiejszym grillu :) Moja rada: zróbcie tych paczuszek więcej bo są przepyszne i znikają bardzo szybko!
OdpowiedzUsuń