To moje drugie podejście do ciasta o nazwie znanego batonika 3 Bit. Pierwsze podejście skończyło się wyjadaniem rozpływającej się papki prosto z blachy, ponieważ coś poszło nie tak :) Kolejna próba zakończyła się sukcesem. Przepisem Domi ugościłam moich urodzinowych gości. Przyjęcie się udało :)
- ok. 80 herbatników
- duża puszka masy krówkowej (ugotowane, słodzone mleko skondensowane)
- 60 ml mleka
- 2 budynie śmietankowe
- 800 ml mleka
- 50 g cukru
- 130 g miękkiego masła
- 200 ml słodkiej śmietanki 30%
- troszkę cukru
- tarta czekolada
PRZYGOTOWANIE:
Masa budyniowa: Z mleka odlać kubek mleka, resztę doprowadzić do wrzenia. W pozostawionym kubku mleka rozpuścić budynie i cukier, wlać miksturę do gotującego się mleka, energicznie mieszając minutę. Budyń odstawić do wystudzenia. Po tym czasie dodać masło i utrzeć mikserem na gładką masę.
Masę krówkową przełożyć do garnuszka, dodać mleko i podgrzać. Schłodzoną śmietankę ubić, ewentualnie posłodzić.
Blachę wyłożyć herbatnikami (można wyłożyć też boki). Na warstwę ciastek wylać masę krówkową, a na nią wyłożyć kolejną warstwę herbatników. W następnej kolejności wylać masę budyniową i jeszcze raz ciasto pokryć herbatnikami. Na końcu wyłożyć bitą śmietanę i całość posypać startą czekoladą.
Ciasto należy schłodzić najlepiej przez całą noc. Smacznego!
przepyszne :)
OdpowiedzUsuńJa je robiłam na Święta jedne z lepszych ciach bez pieczenia :)
OdpowiedzUsuńZgadzam się :)
UsuńKostka idealna! Moja Córa jest wielką fanką tego ciacha.... :)!
OdpowiedzUsuńTeraz wygląda idealnie! I jak kawałek równo ukrojony, jakby wszystko z żelatyny było; D
OdpowiedzUsuńSuper!
Też byłam zaskoczona po I próbie, że tym razem wyszło idealnie! :)
Usuńuwielbiam to ciasto :)
OdpowiedzUsuńPycha! :)
OdpowiedzUsuńTo ciasto jest pyszniutkie!
OdpowiedzUsuńWyglada pysznie
OdpowiedzUsuńAż mi ślinka leci :)
OdpowiedzUsuńWyszło świetnie, dostałam ślinotoku :)
OdpowiedzUsuńto jedno z najpyszniejszych ciast:) wygląda obłędnie:) mniam:)
OdpowiedzUsuńpyszne ciacho!:) też robiłam kiedyś:)
OdpowiedzUsuńTo ciacho wygląda po prostu rewelacyjnie! Musze je kiedyś zrobić!
OdpowiedzUsuńwłaśniie skorzystałam z tego przepisu, robi sie szybciutko, teraz się chlodzi ciekawe czy wyjdzie tak ładnie
OdpowiedzUsuńCieszę się, że przepis się przydał. czekam na relacje :) Pozdrawiam!
UsuńMam przepis, ale jakoś nie było okazji wykorzystać :(
OdpowiedzUsuńale jeśli dobre ciacho, to czemu nie ?
Ciasto - pełna rozpusta :) Pycha!
OdpowiedzUsuńBardzo je lubię a u Ciebie wygląda idealnie :D
OdpowiedzUsuńojeeej muszę zrobić, moje smaczki, a w szczególności mojego Męża :)))
OdpowiedzUsuńzapraszam serdecznie do siebie https://www.facebook.com/Marysiagotuje
http://manciawkuchni.blogspot.com/
Jak duża ma być puszka z masą krówkową? ;)
OdpowiedzUsuńja kupuję te z firmy Gostyń, chyba 500g
UsuńWitam jaka wielkosc blachy'?
OdpowiedzUsuńblacha o wymiarach 27,5 x 22,5 cm
Usuń