Z okazji moich urodzin i zasłużonego odpoczynku pojechaliśmy do Zakopanego. A korzystając z okazji przywiozłam kilka serków zwanych oscypkami (z krowiego mleka) charakteryzujących się słonym lecz aksamitnym smakiem. Postanowiłam podać je zupełnie inaczej niż zwykle. I tak powstały grillowane oscypki na pysznej sałatce z kolendrowym dressingiem. Zapraszam!
SKŁADNIKI:
- kilka oscypków
- duża garść różnych sałat
Dressing:
- ząbek czosnku
- 8 łyżek oliwy z oliwek
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- szczypta otartej skórki z cytryny
- 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
- szczypta zmielonych nasion kolendry
- 1/2 łyżeczki soli, szczypta pieprzu, szczypta cukru
PRZYGOTOWANIE:
Przygotowujemy dressing: do słoiczka np. po dżemie wkładamy utarty czosnek z solą i resztę składników. Słoik zakręcamy i energicznie potrząsamy by składniki się wymieszały. Oscypki grillujemy lub smażymy na maśle na patelni aż zmiękną. Na talerzu układamy garść sałat, na środku układamy oscypki i wszystko skrapiamy dressingiem. Smacznego!
o kurczę! Ale ładnie zgrillowane :D
OdpowiedzUsuńPodoba mi się takie cudo ;)
wyglądają mega fantastycznie :)
OdpowiedzUsuńGrillowane oscypki brzmią bardzo zachęcająco. Nawet dla mnie, choć nie przepadam za oscypkami ;)
OdpowiedzUsuńNajlepsze życzenia urodzinowe :)! Pyszne te oscypki!
OdpowiedzUsuńmmmm uwielbiam oscypki :)
OdpowiedzUsuńnigdy nie przepadałam za oscypkami, ale po ostatniej podróży do zakopanego zmieniłam zdanie. tam oscypek po prostu smakuje tak jak powinien! i z chęcią zjadłabym taką sałatkę ;)
OdpowiedzUsuńGenialne!
OdpowiedzUsuńUwielbiam oscypki, a takie grillowane - mniam :)
OdpowiedzUsuńaż slinka leci skąd wziąść teraz oscypki
OdpowiedzUsuń