Translate

piątek, 27 grudnia 2013

Kruche ciasteczka orzechowe

Święta, święta i po świętach. Jednak to był bardzo przyjemny czas. Spotkania rodzinne, 
ciekawe rozmowy, wszystko to, na co zazwyczaj nie mamy czasu. 
W domu pachniało pieczonymi ciastami i pomarańczami. W oddali świeciła choinka, która skrzyła się milionem kolorów. Szkoda, że taki czas zdarza się tylko raz w roku... 
Dzielę się z Wami przepisem na kruche ciasteczka orzechowe. 
Idealne do herbatki i rodzinne spotkania. Zapraszam!


SKŁADNIKI:

- 2 szklanki mąki tortowej
- 1,5 szklanki zmielonych orzechów włoskich
- 2 jaja
- 50 gram margaryny
- 0,75 szklanki cukru
- 3 łyżki miodu (ja dodałam lawendowego)
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia

PRZYGOTOWANIE:

Z podanych składników zagnieść ciasto na jednolita masę. Podzielić je na cztery części i z każdej z nich rękoma uformować wałek o średnicy ok. 0,5 cm. Z wałka odkrawać paseczki o długości 5 cm. Ciasteczka wyłożyć na blasze na papierze do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku do 200°C przez ok. 7 minut aż się zarumienią. Można zimne ciasteczka posypać cukrem pudrem lub polać lukrem/czekoladą. Smacznego!



12 komentarzy:

  1. oo.. znam je z dzieciństwa! ;D
    Czas świąt to cudowny czas ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszne ciacha:) orzechy bardzo lubie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. takie podłużne to można je łatwow zamoczyć w herbacie, tak jak lubię;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm, pysznie wyglądają :) Uwielbiam ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Że też ci się chciało takie maleństwa ulepić. Wyobrażam sobie jak pachną orzechami. Pychota!:))

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniale muszą smakować! Wszystkiego dobrego w Nowym Roku :)!

    OdpowiedzUsuń
  7. musiały być pyszne:) wyglądają rewelacyjnie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Super ciastka ! Tylko 50g margaryny na 2 szklanki mąki. Przepis zostawiam do zrealizowania ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Takie orzechowe ciasteczka, domowe są rewelacyjne :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Zrobilam dzisiaj te ciasteczka; sa pyszne; smakuja calej rodzince. Polecam!

    OdpowiedzUsuń