Święta, święta i po świętach. Jednak to był bardzo przyjemny czas. Spotkania rodzinne,
ciekawe rozmowy, wszystko to, na co zazwyczaj nie mamy czasu.
W domu pachniało pieczonymi ciastami i pomarańczami. W oddali świeciła choinka, która skrzyła się milionem kolorów. Szkoda, że taki czas zdarza się tylko raz w roku...
Dzielę się z Wami przepisem na kruche ciasteczka orzechowe.
Idealne do herbatki i rodzinne spotkania. Zapraszam!
SKŁADNIKI:
- 2 szklanki mąki tortowej
- 1,5 szklanki zmielonych orzechów włoskich
- 2 jaja
- 50 gram margaryny
- 0,75 szklanki cukru
- 3 łyżki miodu (ja dodałam lawendowego)
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
PRZYGOTOWANIE:
Z podanych składników zagnieść ciasto na jednolita masę. Podzielić je na cztery części i z każdej z nich rękoma uformować wałek o średnicy ok. 0,5 cm. Z wałka odkrawać paseczki o długości 5 cm. Ciasteczka wyłożyć na blasze na papierze do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku do 200°C przez ok. 7 minut aż się zarumienią. Można zimne ciasteczka posypać cukrem pudrem lub polać lukrem/czekoladą. Smacznego!
oo.. znam je z dzieciństwa! ;D
OdpowiedzUsuńCzas świąt to cudowny czas ;)
pyszne ciacha:) orzechy bardzo lubie:)
OdpowiedzUsuńtakie podłużne to można je łatwow zamoczyć w herbacie, tak jak lubię;)
OdpowiedzUsuńzjadła bym jedno :)
OdpowiedzUsuńMmm, pysznie wyglądają :) Uwielbiam ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńŻe też ci się chciało takie maleństwa ulepić. Wyobrażam sobie jak pachną orzechami. Pychota!:))
OdpowiedzUsuńWspaniale muszą smakować! Wszystkiego dobrego w Nowym Roku :)!
OdpowiedzUsuńmusiały być pyszne:) wyglądają rewelacyjnie:)
OdpowiedzUsuńSuper ciastka ! Tylko 50g margaryny na 2 szklanki mąki. Przepis zostawiam do zrealizowania ;)
OdpowiedzUsuńTakie orzechowe ciasteczka, domowe są rewelacyjne :)
OdpowiedzUsuńZrobilam dzisiaj te ciasteczka; sa pyszne; smakuja calej rodzince. Polecam!
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakują. Pozdrawiam!
Usuń