Latem naleśniki są bardzo popularne. Można je zjeść w każdym turystycznym mieście, gdzie znajdziemy przyuliczne budki ze słodkimi przekąskami. Ja zapragnęłam zrobić je sama. Ze sprawdzonych i świeżych składników. Padło na bitą śmietanę i pyszną, baaardzo słodką konfiturę z truskawek Krokus. Trio idealne. Nie potrafię opisać tego smaku słowami - obłędnie pyszne! :) Zapraszam!
SKŁADNIKI: (12-15szt)
- 2 szklanki mąki
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody gazowanej
- 3 łyżki cukru
-1/4 szklanki oleju
- bita śmietana
- konfitura z truskawek KROKUS
PRZYGOTOWANIE:
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy powoli mąkę, mleko, wodę i olej ciągle miksując. Gotowe ciasto odstawiamy na 15 min. Na dobrze rozgrzanej patelni rozlewamy ciasto (u mnie jedna chochla) i smażymy je z obu stron na złoto. Nie dodajemy tłuszczu na patelnię, ponieważ jest on już w cieście. Każdy naleśnik smarujemy bitą śmietaną i konfiturą, zwijamy lub składamy w trójkąt. Smacznego!
Polecam Wam konfitury marki KROKUS. Jak na mój wymagający smak zasługują na 5+. Są gęste i bardzo słodkie. W słoiczku jest mnóstwo owoców i nie zawierają konserwantów ani polepszaczy smaków. Słoiczki sa bardzo gustowne z opisaną etykietką i papierowym wieczkiem, które tworzy śliczną falbankę. Przypominają mi te z kredensu babci, ale 20 lat temu. Jeśli nie macie czasu na własne wyroby to śmiało wypróbujcie te marki Krokus! :)
Uwielbiam naleśniki na słodko!
OdpowiedzUsuńjuż od dłuższego czasu zachwycam się przetworami KROKUS, są pyszne! naleśniczki śliczne :)
OdpowiedzUsuńo wow, ale bym zjadła takiego nalesnika:)
OdpowiedzUsuńHa! To się nazywa telepatia! Ja dziś robiłam naleśniki z jagodami. I też były...suuuuuuuuuper.
OdpowiedzUsuńNaleśniki w ogóle są "the best". Mogę wchłaniać co drugi dzień. Twoje - pychota. Pozdrawiam wesoło:))
nalesniki pierwsza klasa:) dawno nie robiłam.
OdpowiedzUsuńdomowe naleśniki-meeega :D
OdpowiedzUsuńWpadłabym, ale trochę daleko mam :(
uwielbiam naleśniki:)
OdpowiedzUsuńwyglądają mega apetycznie! pyszności...:)
OdpowiedzUsuńOch to jest cudowny smak dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam:)!
OdpowiedzUsuńto jest to :) mój dzisiejszy obiadek :) pozdrawiam i zapraszam na warzywa z grilla http://www.zgrilla.pl/szaszlyki-z-piersi-kurczaka-kukurydzy-i-cukinii/
OdpowiedzUsuńŚwietnie zostało to przedstawione jak to zrobić, super się komponuje moim zdaniem do gofrów i innych deserowatych. Także polecam ją samą z dodatkami owoców lub nawet samego soku - w smaku jest super. Ostatnio także kosztuje z rozpuszczoną czekoladą, w smaku absolutna rewelacja. Sama ją też robię tak http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-bita-smietane/ w zasadzie nie ma chyba istotnych różnic. Dziękuję za ten i pozostałe przepisy.
OdpowiedzUsuńUwielbiam naleśniki oraz pancakes na słodko. Z pewnością będę chciała wypróbować Twój przepis. Ostatnio przygotowuję sobie pancakes przy użyciu specjalnej patelni, którą znalazłam w sklepie na https://duka.com/pl/. Dzięki niej mogę szybko przyrządzić kilka pancakes na raz. Od siebie polecam zwłaszcza tradycyjne pancakes z syropem klonowym. Smakują wybornie, zwłaszcza na śniadanie.
OdpowiedzUsuń